1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Vientituki – mistä saa ja mitä?

Vientituki – mistä saa ja mitä?

Vientitukea on saatavilla monenlaista, erilaisiin tarkoituksiin. Ely-keskukset tarjoavat osana Team Finlandia tukia, joista voi kysellä tarkemmin ottamalla yhteyttä Team Finlandiin. Ely -keskuksen tuet ovat heidän omien sivujensa mukaan seuraavanlaiseen tarpeeseen.

  • vienti- ja kansainvälistymisneuvonta
  • kansainvälistymisen rahoitusneuvonta ja -tuki
  • ohjaus eri tietolähteisiin ja yhteistyökumppaneiden palveluihin
  • kansainvälistymistapahtumat

Hyvin samantyyppisesti voi TEKES:ltä hakea erilaisia tukia. Vientituen tarkka käyttötarkoitus, milloin sitä voi saada ja mihin sitä saa käytää riippuu ensi sijaisesti kolmesta asiasta:

  • Minkäkokoinen yrityksesi liikevaihto on
  • Kuinka vanha yrityksesi on
  • Onko kyse vanhan liiketoiminnan kansainvälistämisestä vai uuden konseptin kehittämisestä.

Näiden peruskysymysten jälkeen tulee selvittää muita asioita kuten käytettävät resurssit, liiketoiminta konsepti, projektin tavoitteet, ja niin edelleen.

Itse olen ollut monessa vienti tukiin liittyvissä projekteissa mukana, projektien eri vaiheissa. Joskus on kehitetty täysin uutta konseptia, joskus on pilotoitu vanhaa konseptia uudessa markkinassa sekä etsitty sopivia sidosryhmiä. Joskus on saatu innovaatioseteli, joskus on haettu ja saatu 100.000eur tuki uuden palvelukonseptin pilotointien kartoittamiselle kohdemarkkinassa (huomaa sanamuodot).

Kaiken kaikkiaan mielestäni vientituet on toiminut kyllä ihan loistavasti joka projektissa. Tottakai on syytä lukea säännökset tarkasti ja hakemukset tulee kirjoittaa säännösten mukaisesti, kuten myöskin projekti viedä läpi samalla tavalla. Jos projektin tuloksena kuin vahingossa joku potentiaalinen asiakas kiinnostuu ostamaan tuotteen jo alkuvaiheessa, sillehän ei mahdeta mitään, ja mikäli näin käy, uskon että vientituki on mennyt nimensä mukaisesti kuitenkin oikeaan kohteeseen.

Se mitä tänä päivänä pitäisi mielestäni tukea on digitaalinen markkinointi ja myynti. Se on se tapa miten kauppaa tänä päivänä tehdään ja  osaaminen on meillä Suomessa ikävä kyllä todella lapsen kengissä. Edelleen tuhlataan kymmeniä tuhansia omia ja valtion rahoja messuilla käynteihin ja käteen jää kovan viikon jälkeen iso lasku, silmäpussit ja 100 kylmää liidiä.  Samalla rahalla saisi oikein sijoittamalla 400  lämmintä liidiä – eli kontakteja jotka jo etsivät ratkaisua ongemaan jonka sinä voit ratkaista. Miksei siihen saa mistään vientitukea? Onko se liian nykyaikaista ja modernia? Toivottavasti se ei johdu siitä että vientitukien kohteista päättävät lautakunnat eivät tiedä miten myyntiä tulisi tänä päivänä tehdä jotta se olisi tehokasta.

Se mitä tänä päivänä pitäisi mielestäni tukea on digitaalinen markkinointi ja myynti. Se on se tapa miten kauppaa tänä päivänä tehdään ja osaaminen on meillä Suomessa ikävä kyllä todella lapsen kengissä.

Vientitukia joka tapauksessa on saatavilla, ja ne vaihtelevat 30-70% välillä. Startup yrittäjä saattaa loistavalle konseptille jolla on jo laskutusta saada joka 70% vientituen, mutta vahan liiketoiminnan kansainvälistämiselle saatavan tuen määrä on huomattavasti pienempi. Onko se oikein vai väärin, siitä voi olla montaa mieltä. Loputtomasti skaalautuvia ideoita on kyllä maailma täynnä, mutta kuinka moni niistä sitten loppupeleissä skaalautuu, näyttää minusta olevan enemmänkin promillen kuin prosentin luokkaa.

Joka tapauksessa tärkeämpää kuin tuet on se suunnitelma jota lähdet toteuttamaan. Liian monta kertaa näkee että yritykset päättävät lähteä kansainvälistymisprojektiin sen takia että siihen saa 50% TEKES tukea. EI HYVÄ!

Kansainvälistymisprojektiin lähdetään koska itse konsepti ja myynnin ja markkinoinnin suunnitelma on niin hyvä että se onnistuu ja se lähdetään viemään läpi vaikka harmaan kiven (asenne jolla huonotkin konseptit ja suunnitelmat menee usein läpi). Jos ja kun siihen sitten saadan ELY -keskuksen tai TEKES:in tuki niin se on vain lisäbonus  – se helpottaa rahoituksen kanssa, se on nimensä mukaisesti vientituki, se ei saa olla syy lähteä kansainvälisille markkinoille.

Ohessa on vielä muutamia linkkejä mistä voit lähteä liikkeelle.

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/yrityksen-kansainvalistyminen#.WeSVlVuCyMo

 

 

Share
No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website