1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Hakukoneoptimointi

hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi

Mitä tarkoittaa hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on saada verkkosivulle lisää kävijöitä hakukoneiden kautta. Kun sanon hakukone, tarkoitan tietysti Google, Bing, Yahoo, ja niin edelleen. Elokuussa 2018 Googlella on 90,88% osuus kaikista Internet hauista, käytännössä voidaan puhua siis Google optimoinnista. Muiden hakukoneiden syvällisempi tarkastelu kannattaa vain todella merkittävissä online liiketoiminnoissa.

Hakukoneoptimointi sisältää kaikki ne aktiviteetit jotka pyrkivät saamaan sinut oikeilla hakusanoilla Googlen sivulle #1.

hakukoneoptimointi

Miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää?

Yritysten verkkosivut rakennetaan jotta yritys löydetään Internetistä. Koska lähes kaikki löytäminen internetistä alkaa hakukoneista, on enemmän kuin perusteltua että verkkosivut optimoidaan hakukoneita varten, eikö totta?

Kuka tahansa, joka ostaa mitä tahansa, käyttää jossain vaiheessa Googlea löytääkseen tietoa. Tämä pätee tänä päivänä lähes kaikkeen ja missä tahansa maailmassa. Muutaman oikean elämän esimerkki:

 • ”Paras tutti” -hakusanalla Suomalaiset Googaavat 20 kertaa kuukaudessa.
 • ”Hautakivet” -hakusanalla Suomalaiset Googlaavat 1300 kertaa kuukaudessa.

Toivottavasti edellinen esimerkki ei ole suoraan verrannollinen syntyvyyteen.

Pointti on se, että olemme ostamassa tuttia, hautakiveä tai ihan mitä tahansa, yli 90% tapahtumista alkaa Googlesta. Joskus joku kysyi toteutuuko sama myös B2B liiketoiminnassa? Todellakin, siellä vielä enemmän koska halutaan olla 100%:n varmoja että olemme ostamassa juuri sen oikean, parhaan ratkaisun tai palvelun ratkaisemaaan ongelmamme.

Jos todella haluamme myydä jotain tehokkaasti, eli niin että asiakas tulee luoksemme, ei niin että meidän on juostava heidän perässä, on meidän oltavat Googlen sivulle #1. Ja nimenomaan sivulla #1.

Mikä on sellainen hautausmaa missä ei ikinä kukaan käy? Googlen sivu #2!

Mitä hakukoneoptimointi on käytännössä?

Hakukoneoptimointi koostuu monesta eri osa-alueesta, joista jokainen on tärkeä. Käydään läpi seuraavat:

 • Hakusanatutkimus, tai hakusana-analyysi
 • Sisältöstrategia
 • Linkit
 • Sosiaalinen media
 • Tekninen hakukoneoptimointi
 • Yleisimmät virheet

Hakusanatutkimus tai analyysi

Hakusana tai lause tarkoittaa sitä sanaa tai laustetta jonka käyttäjä kirjoittaa Googlen hakukenttään.

Hakusanatutkimus yksinkertaisimmillan voi tarkoittaa seuraavaa prosessia:

 1. Kirjoitetaan lista sanoista ja lauseista joita luulemme potentiaalisten asiakkaidemme käyttävän kun he etsivät tuotteitamme ja palveluitamme.
 2. Tutkitaan kyseisillä hakusanoilla ja lauseilla kuinka monta kertaa ihmiset etsivät eri sanoja ja lauseita kuukaudessa
 3. Määritetään ne hakusanat ja lauseet joilla haluamme päästä Googlen sivulle #1.

Oliko se näin helppoa? Yleisellä tasolla kyllä, mutta todellinen hakukoneoptimoinen ammattilainen lisää raporttiinsa vielä seuraavat asiat:

 1. Mitkä ovat parhaita hakusanoja ja lauseita kilpailijoillemme (eli miten he saavat potentiaalisia asiakkaita web -sivulleen?)
 2. Vaikeusaste/kilpailu esimerkiksi asteikolla 0-10. 0 tarkoittaa että kilpailua ei juuri ole ja että #1 paikan saa helposti, 10 tarkoittaa että ykköspaikan saaminen on todella vaikeaa
 3. Mitä tarvitsee tehdä että pääsee Google sivulle #1
 4. Missä maissa on mahdollisti helpompi päästä sivulle #1 kyseisillä hakusanoilla?

Sisältöstrategia

Kuten jo edellisessä kappaleessa mainitsin, käytämme hakukoneita koska etsimme tietoa tai vastausta johonkin kysymykseen joka meillä on mielessä. Googlen ainoa todellinen, tai ainakin tärkein tehtävä on tarjota jokaiselle haulle parasta mahdollista sisältöä.

Sinun pitää siis luoda sisältöä joka vastaa potentiaalisen asiakkaan tarpeeseen. Jos haluat myydä hautakiviä ja et verkkosivullasi kerro mitään hautakivistä, on parhaankaan hakukoneammattilaisen mahdotonta saada verkkosivuasi Googlen ensimmäiselle sivulle.

Sisältöstrategian kunnollinen suunnittelu on aikaa vievä prosessi ja vaatii erilaisten ostajien profiilien määrittelyä, mutta alkuun pääset kun mietit mitä itse haluaisit tietää kun kirjoitat kyseisen hakusanan tai lauseen Googleen?

Jos kirjoitat ”Hautakiven hinta”, haluatko päästä sivulle jossa sanotaan seuraavaa:

”Hautakivien hinnat vaihtelee kovasti, pyydä meiltä tarjous”

Todennäköisesti et! Paljon parempi vastaus kysymykseen olisi ”Esimerkkihintoja, Malli A: 2.300 euroa, Malli B, 1.900 euroa”, ja vielä kuva hinnan vieressä.

Hakija todennäköisesti halusi tietää minkä verran hautakivet suunnilleen maksavat. Ei kukaan kuvittele että kaikki hautakivet maksavat saman verran.

Pyri siis näkemään asia potentiaalisen asiakkaan näkökulmasta, älä omasta näkökulmastasi.

Tekninen hakukoneoptimointi

Tekniselle optimoinnilla tarkoitetaan erilaisia toimia joilla verkkosivuston sisältö ja rakenne on ehjä ja mahdollimman helposti Googlen löydettävissä. 

Käytännössä kun teemme Google -haun, Google ei itse asiassa hae mitään tietoa verkkosivuilta vaan omasta indeksistään jota miljoonat ja miljoonat niin sanotut Google crawlerit tuottavat pysähtymättä. Tähän perustuu se fakta että Google pystyy antamaan miljoonia vastauksia mihin tahansa hakuun alle sekunnissa.

Kun hakukoneammattilainen käy verkkosivusi läpi, hänen tulisi raportoida kaikista epäkohdista liittyen tekniseen totetutukseen kuten rikkinäiset linkit, sivukartan puuttuminen, liian hidas sivu, huono käyttökokemus kännykällä, ja niin edelleen.

Linkit

Linkit (englanniksi backlinks) tarkoittaa hakukoneoptimoinnin yhteydessä linkkejä muilta sivuilta sinun verkkosivullesi.

Mitä luotetuimpia linkit ovat, sitä parempi. Tämä on vähän sama asia kuin suosittelija ansioluettelossasi. Mitä enemmän ja mitä tunnetuimpia ja luotettavia suosittelijasi ovat, sitä parempi.

Google arvostaa linkkejä todella paljon. Kukaan ei tunne 100%sti Googlen ranking algoritmia joka tarkastelee yli 200:aa yksityiskohtaa määrittäessään parasta sisältöä, mutta kaikki alan ammattilaiset ovat siitä samaa mieltä että linkit ovat yksittäisistä asioista se tärkein.

Se miten näitä linkkejä saa, siihen on erilaisia kikkoja jotka ovat melko työläitä ja jotka vaativat todellista hakukoneoptimoinnin ammattilaista ja sen lisäksi vielä myyntityötä. Mielestäni paras strategia on silti seuraava:

Luo niin hyvää sisältöä että sitä ei yksinkertaisesti voi olla jakamatta ja jaa sitä oikeille ihmisille

Backlinkit alkavat kyllä rakentumaa pikkuhiljaa. Mitä enemmän jaat sisältöäsi ja mitä parempaa se on, sitä nopeammin linkit rakentuvat.

Sosiaalisen median merkitys hakukoneoptimoinnissa

Ihmiset käyttävät Facebookia, Twitteriä, Instagramia, Google+:aa, ja monia muita sosiaalisia medioita. Kun jaat sisältöä eri sosiaalisisa medioissa, mahdollisuus että saat hyviä linkkejä kasvaa.

Sosiaalisella medialla on suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta, nimenomaan sisällön jakamisen kannalta. Siksi on tärkeää että kun luot sisältöä, luo sellaista sisältöä mikä sopii hyvin myös sosiaaliseen mediaan ja mitä on mukava katsella ja lukea myös mobiililaitteilla.

Yleisimpiä virheitä hakukoneoptimoinnissa

Tässä lista yleisimmistä vääristä olettamuksista liittyen hakukoneoptimointiin:

 1. Hakukoneoptimointia voidaan tehdä Intiassa 10,00USD/h. Tekninen SEO on kyllä mahdollista tehdä näin, mutta se käsittää korkeintaan 10-15% hakukoneoptimoinnista. Kaikki ne sähköpostit joita sinulle tulee otsikolla ”SEO, 199USD/month”, jatka vaan deletointia, se on oikea tapa käsitellä kyseiset sähköpostit. Tekninen hakukoneoptimointi ja analyyssi ei kestä enempää kuin 1-2h/kk normaalilla verkkosivulla.
 2. Hakukoneoptimointi on jotain teknista nörttihomama mitä tehdään että verkkosivu näkyy Internetissä. Ei pitäisi olla, vaan hakukoneoptimoinnin strategia pitäisi alkaa yrityksen hallituksesta. Hakukoneammattilaiset kertovat mitä missäkin maailmassa etsitään ja ketkä ovat pahimmat/parhaimmat kilpalijat ja sitä dataa yrityksen tulisi käyttää myynnin ja markkinoinnin strategiaa luodessa.
 3. Hakukoneoptimointi voidaan tehdä vain yhdellä kielellä. Ei ikävä kyllä pidä paikkaansa. Hakukoneoptimoinnin tekninen osuus kyllä toimii kaikilla kielillä, mutta hakusana-analyysit, ja sisältöstrategia pitää aina tehdä jokaiselle kielelle erikseen. Ei ole tehokasta tehdä englanninkielistä sivua jossei tiedä tarkalleen millä termistöllä potentiaaliset asiakkat ja missäkin maailmassa etsivät.

Yhteenveto

Hakukoneoptimointi eli SEO on siis toimintaa joka saa oikeat ihmiset eli potentiaaliset asiakkaat verkkosivullesi. Jos vertaat aikaan ennen internettiä, SEO sisältää kaikki aktiviteetit joita yritys teki saadakseen ostavia ihmisiä liikkeeseensä tai kauppaansa.

SEO strategia tai hakukoneoptimointistrategia pitäisi ehdottomasti olla tärkeä osa yrityksen digitaalista strategiaa tai myynnin ja markkinoinnin strategiaa.

Tarkastelin ja vertailin henkilökohtaisesta mielenkiinnosta Suomen vientiin Google hakuja ”SEO Strategy” (Globaalisti), ja toistaalta ”hakunoneoptimointi strategia”, ”SEO strategia”, ”hakukonestrategia” (Suomi), ja ikäväkseni huomasin että Suomessa ei kukaan etsi asioita jotka liittyvät SEO strategiaan tai hakukone strategiaan kun taas globaalisti ”SEO Strategy” sanalla Googlataan 6.000 kertaa/kk. Ei se vielä ole paljon, mutta hälyttävää oli mielestäni se että Suomessa ei hakuja ole lainkaan, eli SEO strategiaa ei pidetä tärkeänä.

SEO strategia

Eikö Suomalaisten yritysten mielestä ole tärkeätä saada verkkosivuille potentiaalisia asiakkaita?

Jos haluat ilmaisen hakukoneanalyysin verkkosivustasi, laita minulle sähköpostilla yrityksen nimi ja verkkosivun osoite niin saat raportin sähköpostitse muutaman päivän sisällä. Jos olet eritysesi kiinnostunut jostain tietystä kohdemarkkinasta niin mainitse se sähköpostissasi.

janne.sivula@novavara.com (Tel./WhatsApp: +358 40 779 3251)

Share
No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website