1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Hakukoneoptimoinnin ROI

hakukoneoptimointi hinta

Hakukoneoptimoinnin ROI

Ensinnäkin hakukoneoptimoinnin ROI, markkinoinnin ROI ja myynnin ROI on asioita joita ei pitäisi modernissa myyntiorganisaatiossa erottaa laisinkaan. Käytännössä helpommin sanottu kun tehty, tiedän.

Juuri tästä syystä halusin kirjoittaa jokaisesta alueesta oman artikkelin. Käydään ensin läpi hieman hakukoneoptimoinnin ROI:ta, joka muuten on aina positiivinen kun se oikein tehdään, kyse on enemmänkin siitä kuinka paljon se on positiivinen ja mitä aikaväliä tarkastellaan.

 

Hakukoneoptimoinnin ROI

Ilman hakukoneoptimointia verkkosivusi on kuin auto ilman renkaita. Se lähtee käyntiin, se voi olla kaunis päältä ja sisältä ja siellä on kiva istuskella, mutta sillä ei pääse mihinkään.

Jos autosi on erikoinen ja olet käynyt kertomassa siitä ihmisille, tai lähetät heille kirjeitä, he  saattavat tulla sitä varta vasten kauempaankin katselemaan. Mutta edelleenkin vain hyvin harva tietää sinun hienosta autostasi mitään.

 

Mitä hakukoneoptimointi tekee verkkosivullesi

Hakukoneoptimointi terminä on mielestäni hyvin harhaanjohtava. Joku tarkoittaa hakukoneoptimoinnilla sitä että verkkosivu laitetaan ”teknisesti kuntoon” niin että Google löytää oikeat asiat ja osaa indeksoida sivun sisällön oikei, linkit toimivat oikein ja niin edelleen. Tälläisen hakukoneoptimoinnin hinta voi olla esimerkiksi 300,00 euroa kuukaudessa. Tämä on tärkeä mutta vain pieni osa hakukoneoptimointia niin kuin itse sen näen.

Mielestäni hakukoneoptimointi kattaa kaiken sen millä saadaan potentiaalisia asiakkaita yrityksesi verkkosivulle niin että he itse löytävät sinne tiensä. Huomaa kaksi tärkeää asiaa edellisessä lauseeessa:

 1. Potentiaalisia asiakkaita. Ei kävijöitä, vaan potentiaalisia asiakkaita! On aivan eri asia mainostaa Facebookissa ja saada huumorilla höystetyllä videolla joku random -kävijä verkkosivullesi, kuin saada sinne ihminen joka etsii parhaillaan ratkaisua ongelmaan jonka sinä voit ratkaista.
 2. ”Niin että he itse löytävät sinne tiensä”. Viittasin tähän jo ensimmäisessä, eli haluat sivulle kävijöitä jotka etsivät tuotetta tai palvelua joka sinulta löytyy.

Tekninen verkkosivun optimointi ei ole vielä tuloksia tuottavaa hakukoneoptimointia.

On täysin turhaa optimoida teknisesti verkkosivua googlea varten jos sivulla ei ole asianmukaista, laadukasta sisältöä, ja huomio: Sisältöä jota potentiaaliset asiakkaat etsivät.

On täysin turhaa optimoida verkkosivua teknisesti jos siellä ei ole sisältöä jota potentiaaliset asiakkaat etsivät

Eli sisällöntuotanto ja hakukoneoptimointi kulkee siis käsi kädessä. Jotta hakukoneoptimointi käytännössä toimii ja saadaaan mahdollisimman positiivinen tuotto sijoitetulle pääomalle, pitää tehdä seuraavat asiat juurikin tässä esitetyssä järjestyksessä:

 1. Analysoidaan potentiaalinen asiakas sekä muodostetaan ostopolku
 2. Analysoidaan potentiaalisen asiakkaan ostopolun vaiheet ja hakusanat joita hän käyttää eri vaiheissa
 3. Tehdään hakusanatutkimus (kuinka paljon ja mitä tarkalleen Googlella etsitään missäkin)
 4. Luodaan hyvä vastaus, eli sisältöä valituille hakusanoille (tekstiä, videoita, kuvia, podcast, mikä milloinkin on järkevintä)
 5. Jaetaan sisältöä ja tehdään SEM kampanjat.

Voi tuntua työläältä ja pitkältä prosessilta, mutta käytännössä kyse on vain myynnin ja markkinoinnin metodologiasta tai prosessista jota kannattaa seurata modernissa markkinoinnissa ja myynnissä jos haluat olla tehokas.

Tämä markkinoinnin ja myynnin metodologia antaa parhaan mahdollisen tuoton sijoitetulle pääomalle (ROI). Amerikkalaisista yrityksistä 89% pitää  inbound markkinointia ja myyntiä pääsiaallisena markkinointi tapanaan sen tehokkuuden takia (HubSpot 2018).

Miten hakukoneoptimoinnin ROI lasketaan

Otetaan mahdollisimman yksinkertainen esimerkki.

Hakukone ROI, esimerkki #1

Yritys palkkaa hakukoneoptimoinnin ammattilaisen jonka analyysin perusteella huomataan että hakusanalla ”Suomalainen puutalo” on Saksassa 250 hakua. Myöskin huomataan että hakusanan vaikeus on ”3”, eli ei kovinkaan vaikea päästä Googlen etusivulle.

Yritys tekee Saksankielisen artikkelin sekä asianmukaisen yhteydenottolomakkeen aiheesta ”Suomalainen puutalo”. Artikkelista tehdään selkästi kattavampi kuin tällä hetkellä Googlen ranking #1 aiheelle.  Samalla tehdään Adwords mainoskampanja.

Heti ensimmäisellä viikolla, oikein tehty Adwords -kampanja tuo yrityksen artikkeliin kävijöitä noin 25/kk (n. 10% mainos #1), joista 10% (2,5/kk) on ihan oikeissa ostoaikeissa, ja joista 20% (o,5/kk) päättää ottaa yritykseen yhteyttä ja pyytää tarjouksen. Käytännössä kyselyitä tulee siis 0,5/kk = 6 tarjouskyselyä vuodessa, joista vain 20% johtaa kauppaan (=1,2 taloa /v.). Talonvalmistajan myyntikate on 12%, ja keskimääräinen myyntihinta on 150.000 euroa, eli myyntikatetta vuodella tulee 12%*1.2*150.000 euroa = 21.600 euroa.

HUOMIO! Hakukoneoptimointi tai sisältöstrategia ei vielä tässä vaiheessa ole näyttänyt kynsiään alkujaankaan!

Mitä muuta tapahtuu seuraavien kuukausin aikana on se että kun Google huomaa että hakusanalla ”suomalainen puutalo” hakijan klikatessa itsensä sisältöön www.esimerkkipuutalo.com/ger hakijat jäävät sinne pidemmäksi aikaa kun jos sama hakija lähetetään siihen osoitteeseen joka ennen oli Google #1.

Mikä on Googlen yksinkertainen logiikka? www.esimerkkipuutalo.com/ger sisältö on parempaa kyseiseen hakuun kun edellinen ranking #1. Eli Google tekee sen mikä on Googlen tärkein tehtävä: Nostetaan www.esimerkkipuutalo.com/ger orgaanisen hakutuloksen kärkeen.

Tästä eteenpäin ne 250 hakua/kk joista saimme mainostamalla ostettua 10% – tulevat edelleen, mutta todellinen liikenne tulee mainosten jälkeen ensimmäisestä orgaanisesta paikasta, joka saa keskimäärin 54% hakijoista.

Jos noudatamme samaa kaavaa kuin aikaisemmassa esimerkissa niin hakukoneoptimointi vain tälle yhdelle sisällölle tuottaa yritykselle myyntikatetta seuraavasti:

 • 64% (mainos 10%, orgaaninen 54%) * 250 kävijää = 160 kävijää kuukaudessa
 • Joista 10% ottaa yhteyttä: 16/kk
 • Joista 20% pyytää tarjouksen: 3,2/kk
 • Joista 20% johtaa kauppaan: ,64/kk = 12 * 0,64 =  7,68 taloa vuodessa.
 • Myyntikate on siis 12*150.000 euroa * 7,68 = 138.240 euroa

Entäs hakukoneoptimoinnin hinta ja sisällöntuotannon hinta?

Hakukoneoptimoinnin hinta riippuu todella paljon miten syvällisesti sitä tehdään eli käytännössä paljonko aikaa käytetään. Sisällytetäänkö hintaan kilpailija-analyysit, sisältöstrategia, tekninen SEO? Onko kyse kansainvälisestä hakukoneoptimoinnista vai kansallisesta.
Myöskin on syytä ottaa huomioon että hyvin tehty hakukoneoptimointi ja sisältöstrategia sisältää 5-10 uutta potentiaalista liidejä generoivaa mahdollisuutta, tässä esimerkissä kuvattiin vain yksi monesta. Hakukoneoptimoinnin hinta saattaa vaihdella 1.000 euron ja 10.000 euron välillä, maksu voi olla kertaluontoinen joka on yleensä analyysiä ja sisältästrategian tekemistä, tai se voi olla kuukausittainen jolloin uusia mahdollisuuksia ja liidejä generoivia ”liidiputkia” rakennetaan halutulla nopeudella.

Sisällöntuotannin hinta voi vaihdella tietysti paljon, onkin järkevää aluksi ottaa haltuun helppoja hakusanoja (vaikeus 0-5), jotta päästään tuloksiin mahdollisimman nopeasti, vaikeiden hakusanojen haltuunotto vaatii myös runsasta ja laadukasta sisällöntuotantoa joka on kallista.

Esimerkkitapauksen kustannusarvio: 4.500 euroa.

 • Hakukoneoptimointi: 2.000 euroa/kk
 • Sisällöntuotanto:  2.500 euroa

 

Hakukoneoptimoinnin ROI:n laskeminen (12kk)

Oheisessa esimerkissa on laskettu 12kk ROI. On syytä ottaa huomioon että tämäkään ei kuvaa koko totuttaa koska lisäämällä pelkästään sisällöntuotantoa, lisäämättä hakukoneoptimointia, voidaan myyntikatetta nostaa.

Myöskin on tärkeää huomata että hakukoneoptimoinnin ja sisältöstrategian avulla rakennetut niin sanotut ”liidiputket” tai ”myyntiputket” eivät häviä mihinkään vaikka hakukoneoptimointi ja sisällöntuotanto lopetettaisiin. Eli samalla sijoituksella saadaan seuraavalle vuodelle huomattavasti parempi ROI koska kuluja ei enää ole.

hakukoneoptimointi ja roi

 

 

 

 

 

 

Yhteenveto

Ei ole sattumaa että lähes kaikki amerikkalaiset yritykset perustavat koko markkinointinsa inboundiin, sisällöntuotantoon ja hakukoneoptimointiin. Amerikkalaiset yritykset etsivät Googlella SEO strategian ammattilaisia 2.500 kertaa kuukaudessa, ja jos jostain asiasta amerikkalaiset tietävät paremmin kuin me suomalaiset niin se on myynti ja markkinointi.

Jos haluat kysyä tai kommentoida artikkelia, tai vaikka pyytää tarjouksen teidän verkkosivujen hakukoneoptimoinnista tai jostain optimoinnin osa-alueesta, ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Share
No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website