1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Hakukoneoptimointi

Jos tuotteesi tai palvelusi ei ole Googlen ensimmäisellä sivulla, sitä ei ole olemassa!

Mitä tarkoittaa hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on saada verkkosivulle lisää potentiaalisia asiakkaita hakukoneiden kautta.

Jos tavoitteesi on kansainväliset markkinat, hakukoneoptimointi tehdään jokaisen kohdemaan kielellä erikseen.

google optimointi map

Elokuussa 2018 Googlella on 90,88% osuus kaikista Internet hauista, joten kun puhutaan hakukoneoptimoinnista, usein tarkoitetaan Google optimointia.

Kuitenkin kun nyt on kyse Suomesta, niin on ehkä syytä mainita että Venäjän ylivoimaisesti käytetyin hakukone on Yandex, ja että Youtube on Googlen jälkeen maailman toiseksi suosituin hakukone. Näistä ei kummastakaan tässä yhteydessä sen enempää, mutta hyvä tietää.

Käytännössä perusteellinen hakukoneoptimointi sisältää kaikki ne aktiviteetit jotka pyrkivät saamaan sinut oikeilla hakusanoilla Googlen ensimmäiselle sivulle.

Toiselle sivulle päätyy vain 4-5% hakijoista, joten sinne ei kannata pyrkiä tai tyytyä.

Itse asiassa Googlen hakutuloksissa mainosten jälkeen ensimmäiset kolme paikkaa, joista siis käytetään nimitystä orgaaniset tulokset, saavat noin 60% kaikista klikkauksista.

Kun lähdetään hakemaan tietyllä hakusanalla hyvää sijoitusta Googlessa, tulisi aina lähteä hakemaan ensimmäistä paikkaa. Jos päädyt kolmanneksi, olet silti vahvoilla.

Oheinen kuva kertoo kuinka klikkaukset prosentuaalisesti jakautuvat Google -haun ensimmäisen sivun osalta. Vasemmassa laidassa siis on Google haun ensimmäinen tulos, ja oikeassa laidassa toinen sivu.

 

 hakukoneoptimointi_klikkien jakauma

Hakukoneoptimointi ja kohdemarkkinat

Samalla hakusanalla, eri maassa, Googlen etusivulle pääsevät sivut eivät aina ole samoja, eli hakukoneoptimoinnissa on otettava huomioon myöskin kohdemarkkina jossa haluamme näkyä ensimmäisellä sivulla. Tämä johtuu siitä että geografinen sijainti on yksi Googlen käyttämistä parametreista kun määritetään ensimmäisen sivun sisältöä.

 

Hakukoneoptimointi eri kielillä

Hakukoneoptimointi pitää tehdä jokaiselle kielelle erikseen. Jos haluat että sivusi on oikella hakusanoilla ensimmäisellä sivulla Brasiliassa, pitää hakukoneoptimointi tehdä Portugaliksi. Jos haluat että sivusi on ensimmäisellä sivulla Meksikossa, pitää hakukoneoptimointi tehdä Espanjaksi.

Tämä on itse asiassa mielenkiintoinen mahdollisuus monelle yritykselle koska Englanniksi kilpailu kaupallisista hakusanoista on välillä todella kovaa. Sama hakusana esimerkiksi Espanjaksi saattaa olla 10x helpompaa positioida. Sama pätee kilpailun puuteessa myös PPC hintoihin eli jokainen ostettu klikki on Englanniksi usein kaikkein kallein.

Me teemme hakukoneoptimointia Englanniksi, Suomeksi sekä Espanjaksi.

Perusteellinen työ tehdään ensin yhdessä kielellä, jonka jälkeen tehdään hakusanatutkimukset ja paikalliset kilpailijaanalyysit muilla kielillä.

 

Hakukoneoptimoinnin eri osa-alueet

Hakukoneoptimoinnoin kolme tukipilaria ovat:

  • Verkkosivun tekninen toteutus
  • Hakusanatutkimus
  • Sisältö

Verkkosivun tekninen toteutus on melko teknistä tekemistä. Pitää ymmärtää mikä on H1 Title, 301, 302, redirect, CSS ja JavaScript. Käytännössä parempi antaa hakukoneoptimoinnin ymmärtävän web -asiantuntijan hoitaa tekniset asiat kuntoon.

Hakusanatutkimus on parhaillaan kun sen tekee hakukoneoptimoinnin osaaja yhdessä myyjän kanssa. Hyvien hakusanojen löytämisessä pääsee alkuun itse pohtimalla sekä ilmaisilla Googlen hakusanatyökaluilla.

Hakusanatutkimukseen löytyy muitakin maksullisia ja ilmaisia työkaluja, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee haastattelemalla joko suoraan asiakasta tai ainakin yrityksen myyjiä.

Hakusanatutkimuseen kehitetyt ohjelmistot eivät ymmärrä mitä potentiaalisen ostajan päässä liikkuu, ostohetkellä tai jopa sitä ennen. Asiakas itse tietää, ja niin myös hyvä myyjä.

Sisältö on ainoa hakukoneoptimoinnin kolmesta tukipilarista joka voi seistä yksinään. Keikkuen ja vaappuen, mutta seisoen.

Kun kaikki kolme edellistä asiaa on kunnossa – ei sinun yritykselläsi ole pulaa potentiaalisista asiakkaista.

hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimoinnin hinta

Hakukoneoptimoinnin hinta määräytyy pääasiassa kahdesta seikasta:

  1. Kuinka osaava tekijä on? Pyydä aina yksityiskohtainen selvitys siitä mitä hakukoneoptimoija käytännössä tekee. Jos et ymmärrä 100%:sti mistä on kyse – ei välttämättä ole ihan parhaasta mahdollisesta alkavasta yhteistyöstä kyse. Jos hakukoneammattilainen ei osaa yksinkertaisella tavalla kertoa mitä käytännössä tehdään, hän ei välttämättä itsekään ole aivan varma.
  2. Kuinka paljon aikaa käytetään. Esimerkkinä isot webkaupat käyttävät jopa kymmeniä ihmisiä pelkästään hakukoneoptimointiin. Pienelle yritykselle saattaa riittää 3h viikossa, eli 12h/kk. Jos hakukoneoptimoinnin ammattilainen laskuttaa esimerkiksi 100eur/h, niin kustannus on hyvin yksinkertaisesti 1200,00eur/kk.

Se kuinka paljon työaikaa on kenellekin järkevää, ja miten hakukoneoptimoinnin ja hakukonemarkkinoinnin strategiat yhdistetään, on aina tapauskohtaista. Alan ammattilainen osaa kertoa miten on järkevintä edetä niin että sijoitetulle pääomalla saadaan mahdollisimman hyvä tuotto.

Monella alalla oikein tehty hakukoneoptimointi tekee 500kEur liikevaihdon kotimaisesta yrityksestä parissa vuodessa 1-2Meur kansainvälisen yrityksen. Ymmärrän että sitä on vaikea uskoa, ota siis yhteyttä ja pyydä oikeita esimerkkejä.

Lisätietoa

Jos haluat lukea lisää hakukoneoptimoinnista, lue myös seuraava artikkeli:

Hakukoneoptimoinnin tärkeys