1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi – hakukonenäkyvyys

Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization) on sana jota käytetään kovin monessa yhteydessä, usein väärin. Joskus tarkoitetaan verkkosivujen teknistä optimointia niin, että sivut ovat helposti hakukoneiden indeksoitavissa. Tekninen hakukoneoptimointi on vain pieni osa totuutta. Hakukoneoptimointi on paljon muutakin.

Hakukoneoptimointi tarkoittaa kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla parannetaan verkkosivun näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa valituilla hakusanoilla.

Hakukoneoptimoinnin tavoite on siis päästä mahdollisimman korkealle hakutuloksissa yritykselle tärkeillä hakusanoilla.

Lopullinen hakukoneoptimoinnin päämäärä on tietysti saada hakija valitsemaan kyseinen sivu.

Yritykselle tärkeät hakusanat ovat niitä joita käyttävä ihminen on todennäköisesti ostamassa nyt tai lähitulevaisuudessa tuotteita tai palveluita joita verkkosivun omistaja tarjoaa.

Hakukoneoptimointi sisältää kaksi sanaa, ”hakukone”, viittaa kaikkiin hakukoneisiin joilla ihmiset etsivät tietoa palveluista ja tuotteista. Tärkeimmät hakukoneet ovat:

 1. Google
 2. Bing
 3. Baidu
 4. Yahoo!
 5. Yandex
 6. Ask.com
 7. DuckDuckGo

Toinen sana, eli ”optimointi” tarkoittaa verkkosivun teknistä toteutusta, sekä sisältöä joka optimoidaan hakukoneystävälliseksi.

Hakukoneoptimointi on aikaa vievä prosessi, ja asia joka pitäisi nähdä nimenomaan prosessina, ei projektiina. Hakukoneoptimoinnin avulla saavutetusta tuloksesta on yritykselle pitkäaikaista hyötyä. 

Verkkosivun sisällön optimoinnin lisäksi hakukoneoptimointiin liittyy muitakin asioita kuten sisääntulevat linkit, eli kuinka monta ulkopuolisesta verkkosivua osoittaa linkillä optimoidulle verkkosivulle ”Backlinks”. Backlinkkien merkitys ei ole enää 2019 samanlainen kuin se oli aikaisemmin. Nykyään on mahdollista saada hyviä sijoituksia myös ilman backlinkkejä. Luulen tämän johtuvan siitä että paljon backlinkkejä sisältävien sivujen suosiminen johtaa vanhan sisällön suosimiseen koska backlinkkien määrä kasvaa hitaasti.

”White hat” ja ”Black hat” hakukoneoptimointi

”Black Hat” -hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan menetelmiä joilla hakukoneita pyritään tietoisesti ”huijaamaan”. ”White Hat” hakukoneoptimointi on sitä työtä mitä kaikkien pitäisi tehdä ja mihin Google kannustaa ja antaa julkisia ohjeita. ”Black Hat” optimointi ei ole tarkoituksenmukaista eikä johda positiiviseen lopputulokseen, ja Google saattaa poistaa koko verkkosivuston tuloksista jos se havaitsee tällaista toimintaa.

 

Hakukoneoptimoinnin prosessi

Hakukoneet kuten Google ja Bing muuttavat algoritmejaan jatkuvasti, jopa useita kertoja vuodessa. Hakukoneiden algoritmi määrittelee missä järjestyksessä hakutulokset ovat kullakin hakusanalla. Esimerkiksi Googlen algoritmi sisältää yli 200 tarkasti valittua kriteeriä järjestyksen määrittämiseen.

Myös kilpailijoiden tekemät päivitykset voivat vaikuttaa tuloksiin huomattavasti.  Keskustelu siitä mikä vaikuttaa hakukonetuloksissa eniten ja mihin kannattaa keskittyä on loputonta. Kannattaa keskittyä tekemään perusasiat itse oikein, ja antaa ammattilaisen tehdä lopullinen hienosäätö. Kun suunnittelet verkkosivun päivitystä tai uutta sisältöä on oikea hetki käyttää hakukoneoptimoinnin ammatilaista sisältöstrategian luomiseen.

Kun heti alussa tehdään perusasiat oikein, on siitä yrityksen näkyvyydelle todella merkittävä etu tulevaisuudessa.

Hakukoneoptimoinnin prosessi on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

 1. Määrittele ne hakusanat joilla haluat yrityksesi löydettävän. Tee tämä vaihe huolella, jos et ole varma mitkä olisivat parhaimmat hakusanat, pyydä apua ammattilaiselta. On tärkeää myös tehdä hakusanatutkimus, eli tutkia kuinka monta hakua kuukaudessa on kyseisillä hakusanoilla esimerkiksi Googlella.
 2. Tee laadukasta sisältöä kyseisille hakusanoille. Käytä avainsanaa otsikossa, meta kuvauksessa sekä tekstissä. Kirjoita kyseisestä aiheesta mahdollisimman laajasti, mielellään tyhjentävästi. Käytä myös kuvia, taulukoita, infografiikoita mahdollisesti videoita. Tee sisältöä joka on mielenkiintoista ja helposti luettavaa.
 3. Monitoroi tuloksia. Vain monitoroimalla voit seurata miten pärjäät kilpailussa hyvistä hakusanoista kilpalijoitasi vastaan. Monitoroimalla tuloksia, löydät myös termejä joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät, joita et itse olisi keksinyt. Käytä monitorointiin Googlen Search Consolea. Jos tarvitset apua ota yhteyttä ammattilaiseen.
 4. Optimoi sisältöä tulosten perusteella. Hakukoneoptimointi on prosessi, ei projekti. Tuloksia pitää jaksaa odottaa.

 

Riippuen verkkosivun iästä ja nykytilanteesta, hakukoneoptimoinnin tuloksia voi joutua odottamaan melko pitkään. Täysin uudella verkkossivulla, nolla tilanteesta lähteminen, Googlen etusivulle hyvillä hakusanoilla pääseminen voi helposti ottaa 5-7 kuukautta, jos hakukoneoptimointia on tekemässä ammattilainen joka tietää kokoajan tarkalleen mitä on tekemässä ja miksi.

Toisaalta, jos sisältöä on tuotettu jo pitkään, ja verkkosivu on muutaman vuoden vanha, voi kokenut tekijä nostaa verkkosivun korkealle hakutuloksissa jo muutamassa viikossa, ainakin kuukaudessa.

 

Hakukoneoptimointi – opas

Monet yritykset ovat tehneet hyviä hakukoneoptimoinnin oppaita, joten en näe tarpeelliseksi keksiä pyörää uudestaan. Googlen hakukone optimoinnin opas on mielestäni todella kattava, ja suosittelen lukemaan sen jos hakukukoneoptimointi kiinnostaa.

 

Hakukoneoptimoinnin hinta

Hakukoneoptimoinnin hinta riippuu paljon siitä kuinka paljon apua tarvitset, millaista apua tarvitset, ja kuinka kova on kilpailu sinun liiketoiminta segmentissä.

Voit lukea hakukoneoptimoinnin hinnasta ja siitä miten se muodostuu blogista ”Hakukoneoptimoinnin hinta ja miten se muodostuu

Tai ladata minun hinnaston täältä

 

 

 

Hakukoneoptimointi – blogeja (eng.):

Jos olet kiinnostunut hakukoneoptimoinnista, seuraavat blogit ovat sinulle varmasti mielenkiintoisia.

 1. Search Engine Land
 2. Moz Blog
 3. Search Engine Journal