AjankohtaistaHakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi (SEO) vs. Hakukone markkinointi (SEM) – Kumpaan satsata?

Hakukoneoptimointi (SEO) ja hakukonemarkkinointi (SEM) ovat molemmat tärkeitä, mutta niiden merkitys ja rooli vaihtelevat yrityksen tavoitteiden ja tilanteen mukaan. Hakukonemarkkinoinnin avulla voit parhaimmillaan saada miljoonia euroja tilauspyyntöjä muutamassa kuukadessa, kun taas hakukoneoptimoinnin avulla pystyt ottamaan kokonaisen 300 miljoonan ihmisen kielualueen haltuun tunnettuudessa ja uskottavuudessa – ”prospektoinnin automaatio”.

Mainoksia (SEM) klikkaa 15% hakijoista, kun taas orgaanisia tuloksia (SEO), 85%.

hakukoneoptimointi vai markkinointi

 

Katsotaanpa kumpaakin lähemmin lyhyesti, jonka jälkeen muutama oikean elämän esimerkki:

  1. Hakukoneoptimointi (SEO):
    • Tavoite: Parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden orgaanisissa (maksuttomissa) hakutuloksissa.
    • Edut:
      • Pitkäaikainen vaikutus: Kun sivusto on optimoitu, se voi näkyä korkealla hakutuloksissa pitkän ajan.
      • Luottamus ja uskottavuus: Käyttäjät luottavat usein orgaanisiin hakutuloksiin enemmän kuin maksettuihin mainoksiin. Keskimäärin 3,0% orgaanisten tulosten kautta tuleva kävijä päätyy ottamaan yritykseen yhteyttä.
      • Kustannustehokkuus: SEO ei vaadi suoria mainoskuluja, vaikka vaatiikin aikaa ja resursseja.
    • Haasteet: SEO on pitkän aikavälin strategia, joka vaatii jatkuvaa työtä ja päivityksiä, ja tulosten näkyminen voi kestää.
  2. Hakukonemarkkinointi (SEM):
    • Tavoite: Lisätä näkyvyyttä ja liikennettä verkkosivustolle hakukoneiden maksettujen mainosten kautta.
    • Edut:
      • Nopea tuloksellisuus: Mainokset voivat alkaa tuottaa liikennettä heti niiden käynnistämisen jälkeen. Keskimäärin 1,5% kävijöistä ottaa yritykseen yhteyttä.
      • Kohdennettavuus: Voit kohdentaa mainoksia tarkasti tietyille kohderyhmille.
      • Joustavuus: Mainoskampanjoita voidaan muokata ja optimoida reaaliajassa.
    • Haasteet: SEM voi olla kallista, erityisesti kilpailluilla toimialoilla, ja sen vaikutus loppuu yleensä heti, kun mainosbudjetti loppuu.

Hakukoneoptimointi esimerkki

Teimme ohjelmisto yritykselle espanjan kielellä 15 hakukoneoptimoitua artikkelia stategiasta toteutukseen. Artikkelien sisältö toteutettiin yhteystyössä yrityksen asiantuntijoiden kanssa. Projektiin kului aikaa kokonaisuudessaan noin 12kk, kokonaisbudjetti oli 18.000Eur.

Lopputuloksena yritykselle tulee noin 40-50 uuta sign-up yritystä /kk, ja partneriehdokkaita eri maista  lähes viikottain.

Koko Etelä-Amerikan näkyvyys ja sitä kautta prospektointi ja myynti toimii näiden artikkeleiden varassa. Alkusijoituksen jälkeen mainostamiseen ei tarvitse käyttää rahaa penniäkään, uusia kontakteja tulee vuosi toisensa jälkeen.

Orgaanisen liikenteen kasvu on hidasta mutta varmaa:

hakukoneoptimointi-esimerkki

Hakukonemarkkinointi esimerkki

Mainostimme Euroopan laajuisesti strategisilla, b2b niche hakusanoilla joita käyttävät vain ammattimaiset kalan ostajat. Käytännössä sellaiset ostajat, jotka ostavat teollisuudelle sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa. Myöskin tutkimme ketkä ovat Lontoon, Berliinin, Barcelonan sekä muutaman muun suurkaupungin kalan maahantuotat ja suuntasimme mainontaa ihmisille jotka käyvät näillä maahantuojien sivuilla tutkimassa tiettyjä tuotteita. (Me edustimme siis kalan teollista toimittajaa).

Teimme mainoksen jossa oli törkeä lupaus, sekä muutenkin mielenkiintoinen viesti. Saimme kahdeksan viikon aikana 3.2MEur tarjouspyyntöjä pakaste elintarvikkeiden valmistajilta, sekä ravintolaketjujen omistajilta sekä muilta ammattimaisilta kalan ostajilta.

Saimme kahdeksan viikon aikana 3.2MEur tarjouspyyntöjä Google markkinoinnin avulla

Tuote oli loistava ja uskottava, viesti oli onnistunut ja löysimme oikean asiakasryhmän. Kuukausittainen mediabudjetti oli alle 500,00Eur.

SEO työtä samoihin tuloksiin olisi tarvinnut tehdä vähintään 12kk ja kustannus olisi varmasti ollut noin 20.000Eur.

Kumpi on siis tärkeämpi SEO vai SEM?

Kummallekin on omanlaiset tavoitteensa. Sekä hakukoneoptimointi, että Google markkinointi ovat olennainen osa digitaalisen markkinointia. Eli:

  • Riippuu tavoitteista: Jos tavoitteesi on saada nopeita tuloksia tai olet hieman epävarma myyntistrategiasta, SEM on tehokkaampi. Tulokset ovat nopeita, ja toisaaltaa strategian testaamiseen SEM on voittamaton keino. Toisaalta, jos tiedät varmuudella että tuote ja myyntistrategia toimii, ja tavoitteesi on rakentaa pitkän aikavälin kansainvälistä näkyvyyttä ja uskottavuutta, SEO on välttämätön.
  • Yhdistäminen: Minusta on välttämätöntä hyödyntää sekä SEO:ta että SEM:iä osana myynnin ja markkinoinnin strategiaa. SEO:n avulla rakennetaan pitkän aikavälin tunnettuutta ja  perustaa ja SEM voi tuoda nopeita tuloksia erityistarpeisiin.  (SEM on pikamatka, SEO on Maraton).
  • Budjetti ja resurssit: Pienemmillä yrityksillä tai rajoitetulla budjetilla olevilla yrityksillä strategian merkitys korostuu. Mitä pienempi budjetti, sitä tarkemmin valitut kohderyhmät. Noin 1.500Eur/kk kokonaisbudjetilla pääsee b2b yritys tekemään tekemää sekä hakukoneoptimointia, että mainontaa niin että sieltä voi myös odottaa tuloksia (kansainvälistyvä yritys). Kuten markkinoinnissa aina, jokaisen sijoitetun euron pitää tuottaa vähintään 10 euroa takaisin.

Molemmilla menetelmillä on oma paikkansa digitaalisessa markkinointistrategiassa, ja niiden merkitys riippuu yrityksen tavoitteista, toimialasta ja resursseista.

Jokaisen sijoitetun euron pitää tuottaa vähintään 10 euroa takaisin.

Miten onnistut SEO ja SEM tavoitteissa?

Ei ole olemassa one fits for all ratkaisua, jokaisen yrityksen tavoitteet ja siten myös strategia on erilainen. Seuraavat vinkit sopivat kuitenkin mielestäni kaikille:

  1. Liiketoiminnan strategia ja verkkosivun sisältö on kaiken lähtökohta. Minkäänlainen Google näkyvyys ei auta jos tuote ja/tai viesti ei ole potentiaaliselle asiakkaalle mielenkiintoinen.
  2. Näkymisen strategia. Mieti tarkkaan kenelle haluat näkyä ja mikä on kiinnostava lupaus. Kenellä on budjetti ja kuka päättää?
  3. Tutki ja analysoi kilpailijat. Miten erotut? Miten kilpailijasi mainostavat ja näkyvät kansainvälisesti? Miten olet kilpailijoitasi parempi? Onko jotain mitä kilpailijasi eivät ole huomanneet?
  4. Keskity koko asiakashankintaputkeen. Älä keskity yksittäisiin Google kampanjoihin tai SEO artikkeleihin. Mieti aina koko asiakashankintaputki kerralla auki.

Säästä aikaa ja rahaa! Ota yhteyttä myynnin ammattilaiseen, mukavaan ja positiivisen kaveriin, joka on tehnyt tätä jo vuosikausia. Olen edelleen aivan yhtä innoissaan kun löydetään uusia tapoja myydä tuotteita ja palveluita Googlen avulla. 🙂 – Janne Sivula LinkedIN.

 

Tags: Ajankohtaista, Hakukoneoptimointi

Kiinnostuitko? Jätä soittopyyntö

    Vastaavat artikkelit
    Market Entry Strategia esimerkki – Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto
    Valikko
    × How can I help you?