Huolellinen hakusanatutkimus on olennainen osa digitaalisen markkinoinnin strategiaa. Huolellisesti tehty hakusanatutkimus kertoo esimerkiksi seuraavia asioita:
- Mitä hakutermejä ihmiset tarkalleen ottaen käyttävät Googlaillessaan tarjoamiasi tuotteita ja palveluita?
- Kuinka monta Google hakua kuukaudessa on eri hakusanoilla.
- Millä kielillä Googlataan eniten? Kuinka paljon?
- Kuinka paljon kilpailua on eri kielialueilla?
- Miten kilpailijamme saavat potentiaalisia kävijöitä sivuilleen?
- Kuinka vaikeaa asteikolla 0-100 on päästä Googlen etusivulle eri kielualueilla?
Milloin hakusanatutkimus tulisi tehdä?
Hakusanatutkimus on hyvä tehdä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Haluat tietää miten kilpailijasi näkyvät Googlessa, ja haluat päästä heidän edelleen.
- Suunnittelet kansainvälistymistä ja haluat tietää missä maassa on suurin kysyntä?
- Suunnittelet kansainvälistymistä, ja haluat tietää millä kielialueella on vähiten kilpailua.
- Suunnittelet uutta liiketoimintaa, ja haluat tietää kuinka paljon ihmiset hakevat tuotetta tai palvelua jota aiot tarjota.
- Teet sisältöstategiaa ja haluat tietää mitä ihmiset kysyvät liittyen tuotteeseesti tai palveluusi (kaikki kysymykset esitetään Googlelle jossain vaiheessa).
- Suunnittelet liidin generointi putkia, joten olet kiinnostunut mitä ihmiset googlailevat ja kuinka paljon.
Kuten huomaamme, huolellinen hakusanatutkimus eri kielillä on erittäin hyödyllinen ja oleellinen osa ei pelkästään digitaalista markkinointia tai hakukoneoptimointia vaan koko liiketoiminnan ja myynnin strategiaa.
Hakusanatutkimus esimerkki
Alla on esimerkiksi pieni ote yksinkertaisesta hakusanatutkimuksesta pääteemana sijoittaminen.
Tässä esimerkissä eri hakusanoja on vain noin kymmenen ja alueena vain Suomi. Huolellinen hakusanatutkimus sisältää tyypillisesti satoja, jopa tuhansia erilaisia hakusanoja eri kielillä.
Hakusanatutkimus voi myös kertoa missä maissa haetaan eniten jollain tietyllä tai tietyillä hakusanalla. Alla oleva esimerkki on Espanjankielinen hakusana ”fondo de inversion inmobiliaria”, eli ”real estate investment fund”. Nähdään heti ensisilmäyksellä, että Espanjassa on eniten hakuja, mutta myös Etelä-Amerikassa eri maissa etsitään real estate investment fundeja.
Etelä-Amerikkalainen hakee todennäköisesti varmaa sijoituskohdetta rahoillensa. Tässä voisi itse asiassa olla mielenkiintoinen mahdollisuus suomalaiselle kiinteistösijoittamisen rahastolle. Teemme liidin generointia Etelä-Amerikasta jatkuvasti, pohjoismaalaiset tuotteet ovat itse asiassa hyvässä maineessa koko Etelä-Amerikan markkinassa.
Hakusanojen valinta
Sekä hakukonemarkkinointi, että hakukoneoptimointi perustuvat hakusanoihin. Käytännössä siis päätetään millä hakusanoilla halutaan näkyä kotimaassa, tai kansainvälisesti. Kansainvälisille markkinoille voidaan valita eri hakusanat kuin kotimarkkinoille.
Hakusanojen valinta on syytä tehdä huolella. Väärien hakusanojen valinta voi erityisesti hakukoneoptimoinnissa johtaa vuosien turhaan työhön. Valinnassa on hyvä pitää mielessä ainakin seuraavia asioita:
- Kuinka paljon hakuja on kotimaassa, entäs kansainvälisesti?
- Kuinka vaikea on päästä googlen etusivulle?
- Kuinka paljon on kilpailua kyseisellä hakusanalla?
- Onko kyseisellä hakusanalla kaupallista arvoa?
- Millä hakusanoilla kilpailijat näkyvät?
Hakusanatutkimuksen tekeminen
Hakusanatutkimuksen tekeminen itse on aikaa vievää ja melko vaikeaa, ei tosin mahdotonta. Erilaisia SEO ammattilaistyökaluja on saatavilla kymmeniä erilaisia, esimerkiksi:
Henkilökohtaisesti käytän erilaisia työkaluja ja metodeita, riippuen mitä olen milloinkin tekemässä. Hakusanatutkimuksen voi myös tehdä Googlen ilmaisilla työkaluilla. Minulla on myös 20 vuoden kansainvälinen b2b myyntikokemus tukena, eli osaan valita kansainvälisesti hakusanat jotka myös tuottavat myyntiä, ei pelkästään näkymistä. Juuri sellaisten kaupallisten hakusanojen löytäminen joita kilpailijat eivät ole löytäneet on erittäin olennainen osa laadukasta hakusanatutkimusta.
Kun hakusanat on valittu, seuraava askel on sekä SEM, että SEO strategia. Teen molempia suurella intohimolla koska olen nähnyt jo kymmenissä projekteissa, että nimenomaan tarkasti suunnattu hakukone näkyminen on tehokkainta mahdollista prospektointia, eli minun näkökulmasta myyntiä.
Suosittelen joka tapauksessa käyttämään hakusanatutkimuksen tekemiseen kokeneen ammattilaisen apua. Ammattilaisen jolla on ehdottomasti myyntikokemusta. Kaupallisten hakusanojen valinta, hakusanojen joilla ei ole liikaa kilpailua, on erinomaisen tärkeää. Kun hakusanatutkimuksia on tehnyt satoja kertoja, on sekä metodit että rutiini kehittynyt sillä tavalla, että harjaantunut hakukonenäkyvyyden ammattilainen tekee päivässä työn mihin harjaantumattomalla tekijällä menisi viikko, eikä lopputulos todennäköisesti ole lähestulkoonkaan sama.
Huom: Hakusanatutkimuksen yksi olennennaisimmista asioista hakusanan ymmärtämisen lisäksi on SEO vaikeus. SEO vaikeusasteen syvällinen ymmärtäminen on koko hakukonenäkyvyyden perusta. Väärien, liian vaikeiden hakusanojen valinta johtaa helposti kymmenien tuhansien eurojen tuhlaamiseen hakukoneoptimoidussa sisällöntuotannossa.
Kysy lisää jos tarvitset apua missä tahansa hakukonenäkyvyyteen liittyvässä asiassa oli kyse hakusanatutkimus tai kansainvälinen google markkinointi: Janne Sivula – LinkedIN