1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

Helsinki, Finland Vattuniemenkuja, 5 00210

Top

Miksi Google optimointi on myyjän tärkein työkalu?

google optimointi map

Miksi Google optimointi on myyjän tärkein työkalu?

Kukaan ei osta tänä päivänä enää juuri mitään Googlaamatta ensin erilaisia vaihtoehtoja, kokemuksia, hintoja, ja niin edelleen. Tehokas Google optimointi pitää huolen siitä että potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksesi verkkosivun silloin kun he etsivät tuotteita tai palveluita joita yrityksi tarjoaa.

Eli Google optimoinnin avulla potentiaalinen asiakas löytää sinut juuri silloin kun hän etsii ratkaisua ongelmaansa. Jos hän pitää siitä mitä löytää, mahdollisuus että hän ottaa yhteyttä on hyvin suuri koska hän on jo etsimässä ratkaisua ongelmaansa.

Perinteisellä markkinoinnilla tarkoitus on herättää potentiaalisen asiakkaan huomio keinolla millä hyvänsä. Google optimoinnin tarkoitus on saada asiakas löytämään sinut juuri silloin hän tarvitsee sinua.

Mieti asiaa omasta näkökulmastasi. Ostatko pölynimurin kun joku tulee sitä ovelle myymään? Vai menetkä ensin Googlen ja etsit ”paras pölynimuri”, ”pölynimuri paras hinta-laatu suhde”, ”Pölynimuri alennus”, ja niin edelleen.

Entäs työpaikalla: Haluat myydä työkaluja rakennusalan ammattilaisille jotka ovat työmaalla saappaat mudassa, hermo kireellä. Soitatko heille että: ”Onko teillä työkalut kunnossa, meillä olisi nyt todella edullinen työkalukampanja, Suomalaista laatua”. 

Vai, juttelisitko vaihtoehtoisesti mielummin yrittäjän kanssa joka on todella kypsä Kiinalaista  laatua tarjoaviin ketjuihin, ja etsii Googlella: ”Laadukkaat työkalut”, tai ”Ammattilaistyökalut”.

 

Google optimointi vs. hakukoneoptimointi

Google optimointi, eli hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization) on se työkalu jolla saat ihmiset löytämään juuri sinut silloin kun he etsivät jotain asiaa minkä voit heille tarjota.

Google optimoinnista puhutaan yleensä hakukoneoptimointina, mutta koska Googlen markkinaosuus on yli 90% hakukonemarkkinoista, yleensä tarkoitetaan nimenomaan Google optimointia.

Hakukoneoptimointi tarkalleen ottaen sisältää muitakin hakukoneita: Youtube, Yandex, Bing, ja niin edelleen.

 

Mitä Google optimointi sisältää?

Google optimointi sisältää paljon erilaisia asoita, joista tärkeimmät ovat verkkosivuston tekninen toteutus, hakusanatutkimus sekä sisältöstrategia, sekä sisällön toteutus

Otetaan vielä kerran ettei unohdu:

Google optimoinnin tarkoitus on että potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksen verkkosivun silloin kun he etsivät Googlella tuotteita tai palveluita joita yritys tarjoaa.

Itse asiassa, kun optimointi on todella suunniteltu, potentiaalinen asiakas löytää verkkosivulle ennenkuin hän itsekään tietää tarvitsevansa tuotetta.

Yksinkertainen esimerkki: Ennenkuin kyllästynyt yrittäjä etsii laadukkaita työkaluja, hän saattaa etsiä: ”Bilteman takuu”, ”Motonet takuu”. Nämä ovat hakusanoja joissa kukaan tuskin kilpailee. On siis hyvin helpppoa tehdä Google optimointi niin että juuri sinun sivu löydetään.

Otsikko voisi olla ”MINUN MERKKI OY ja saat elinikäisen takuun”.

Samaan aikaan kun potentiaalinen asiakas on kyllästynyt kiinalaisiin työkaluihin ja todennäköisesti tunteet pinnalla, on juuri se hetki kun haluat hänet löytävän sinut, eikö?

 

Google optimointi

 

Kansainvälinen Google optimointi

Jos Google optimointi tehdään Suomeksi, löytävät verkkosivullesi tietysti asiakkaat jotka käyttävät Googlea suomeksi.

On hyvä muistaa että jos haluat myydä tuotteitasi kansainvälisille markkoinoille, on Google optimointi tehtävä englanniksi tai esimerkiksi espanjaksi, joka on englannin jälkeen Googlen toiseksi käytetyin kieli ja hakukoneoptimoinnin osalta huomattavasti vähemmän kilpailtu markkina kuin englanti.

Amerikkalaiset yritykset ovat jo monta vuotta sitten ymmärtäneet hakukoneoptimoinnin merkityksen ja monella alalla on täysin, tai lähes täysin mahdotonta päästä ohi yrityksistä jotka ovat panostaneet hakukoneoptimointiin ja sisällöntuotantoon satoja tuhansia tai miljoonia euroja.

 

Google optimointi on markkinointia ja myyntiä

Google optimointi on oman kokemukseni mukaan tehokkainta mahdollista markkinointia. Google optimoinnilla ei tähdätä siihen että tuotemerkkisi näkyy mahdollisimman paljon, vaan siihen että sinut löytää juuri oikeat ihmiset, juuri oikealla hetkellä

Kun löydetään oikeat hakusanat, ja luodaan oikea sisältö, voidaan pelkästään hakukoneoptimoinnin avulla kerätä satoja tai jopa tuhansia potentiaalisia asiakkaita. Ja mikä parasta, sama saadaan jatkumaan kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen.

Koska kyse on myynnistä ja markkinoinnista, myöskin hakukoneoptimoinnin tekijän tulisi olla myynti ja markkinointi orientoitunut.

Hakukoneoptimointi ei ole pelkkää teknistä tekemistä. Hakukoneoptimointi on analyyttusen  myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen työtä

Google optimoinnin kolme peruspilaria ovat: Sivuston tekninen toteutus, hakusanatutkimus sekä sisältöstrategia. Käydään läpi yksi kerrallaan jokaisen pilarin perusasiat.

 

Sivuston tekninen toteutus

Yleinen harhaluulo tuntuu olevan että Google optimointi on teknistä tekemistä. Työpaikkojen hakuilmoituksissa haetaan hakukoneoptimoinnin ammattilaista jolla on ohjelmointitausta. VÄÄRIN! Tekninen osuus Google optimoinnista on toki tärkeä, mutta ei sillä ole mitään tekemistä ohjelmoinnin kanssa, eikä teknisellä optimoinnilla saavuteta vielä minkäänlaisia tuloksia.

Jotta Google edes haluaa indeksoida sivusi, se pitää olla teknisesti oikein toteutettu. Ensinnäkin sivun pitää olla oikein tehty jotta Googlen indeksointi robotit voivat indeksoida sisällön.

Ja tietysti loppukäyttäjän kokemus pitää olla positiivinen, eli sivu pitää latautua riittävän nopeasti. Sivun pitää näkyä moitteettomasti kaikilla laitteilla. 2018 muuttuneen Google algoritmin mukaan on tärkeämpää että verkkosivu toimii hyvin mobiililaitteella, tietokoneet ovat tärkeysjärjestyksessä toisena, yksinkertaisesti siitä syystä että internettiä selataan enemmän mobiililaitteilla kuin tietokoneilla.

Sivuston tekniseen toteutukseen liittyy paljon pieniä yksityiskohtia joita ei tässä artikkelissa ole tarkoitus käydä läpi.

Tässä vaiheessa on tärkeää ymmärtää että sivuston tekninen toteutus on tärkeää Google optimoinnin kannalta. Jos tekninen toteutus ei ole kunnossa, myöskään kahdella muulla google optimoinnin tukipilarilla eli hakusanatutkimuksella ja sisältöstrategialla ei ole merkitystä.

Toisaalta myöskään teknisellä toteutuksella ei ole merkitystä jos hakusanatutkimus tai sisältöstrategia eivät ole kunnossa.

 

 

Hakusanatutkimus

Google optimointi ja hakusanatutkimus on aihe joka ansaitsee kokonaisen kirjan tai kaksi, mutta käydään tässä läpi tärkeimmät perusasiat.

Hakusanatutkimus tarkoittaa että määritellään hakusanat joilla halutaan että yrityksen verkkosivu löytyy.

Hakusanatutkimukseen liittyy Google hakujen määrä, eli kuinka monta kertaa tietyllä hakusanalla haetaan Googlella kuukaudessa?

Google hakujen määrä on ensimmäinen ja tärkein kysymys. Jos tuotteesi on esimerkiksi kylpytynnyri, niin montako kertaa kuukaudessa ihmiset etsivät Googlella sanalla ”kylpytynnyri”?

Ei ole järkevää lähteä tekemään Google optimointia sanalle tai lauseelle jota kukaan ei etsi tai jota etsitään vain hyvin vähän.

Seuraava tärkeä asia joka liittyy hakusanatutkimukseen on hakusanan vaikeus. Jos hakusana on kovasti kilpailtu ja siihen liittyen on tuotettu valtavasti hyvää sisältöä, voi olla järkevämää aloittaa Google optimointi helpommista hakusanoista joita potentiaalinen asiakas voi Googlella etsiä.

Jos esimerkiksi hakusana ”kylpytynnyri” on kovin kilpailtu, voi olla syytä tarkistaa esimerkiksi ”palju”, tai ”palju mökille”, tai vaikka ”kylpytynnyrin hinta”. Erilaisia vaihtoehtoja potentiaalisen asiakkaan löytämiselle on usein jopa kymmeniä. Hakusanatutkimuksen yhteydessä valitaan parhaat hakusanat juuri sille tuotteelle ja yritykselle josta on kysymys.

Jos yritys on pieni ja Google optimointiin käytettävä budjetti on minimaalinen, on syytä valita helppoja hakusanoja, ja niitäkin hyvin rajallinen määrä.

 

hakusanatutkimusJos taas kyseessä on iso rakennusyhtiö

joka haluaa ottaa haltuunsa koko kylpytynnyrimarkkinan, sitten voidaan tehdä Google optimointi strategia jonka tuloksena verkkosivu on ykkösenä myös niin sanotulla ”pääaiheella”, eli sanalla kylpytynnyri.

Jos käy niin että tuotteellesi ja palvelullesi kaikki hakusanat ovat todella vaikeita koska kilpailua on paljon, silloin voi olla syytä miettiä myös kansainvälisiä markkinoita, eli se mikä on Suomessa vaikea hakusana ei välttämättä ole sitä Ruotsissa, Saksassa tai vaikka  Espanjassa.

Esimerkkinä tästä ”Suomalainen sauna”, jonka Google optimointi Suomessa on hyvinkin vaikeaa, mutta Saksassa ja Espanjassa jossa kuukaisittaisia hakuja on tuhansia, se on hyvinkin helppoa.

 

Eli ei ole järkevää välttämättä Google optimoida ”Suomalainen sauna” suomessa jossa hakuja on vain 250 kertaa kuukaudessa ja kilpailu on kovaa, kun samaa aikaa jossain muussa maassa hakuja on tuhansia ja kilpailua ei ole juuri lainkaan.

Oheinen kuva on hyvä esimerkki siitä kuinka Suomalaisen saunanvalmistajan tulisi ajatella liiketoimintaansa Google optimoinnin kannalta globaalisti. Kuinka paljon saunoja menisi kaupaksi jos jokaisella seuraavista hakutermeistä valmistaja olisi Googlen etusivulla?

Tottakai etäisyydellä on merkitystä, ja suuri osa ostajista päätyy ostamaan lokaalisti. Vai päätyykö? Entäs jos sivulla tehdään hyvin nopeasti selväksi että ”Shipping directly from Original Sauna factory in Finland. 15 days, 400,00USD”.

 

google optimointi kansainvalinen

 

Hakusanatutkimuksen tuloksena siis saadaan hyvä käsitys siitä mitä hakusanoja yrityksen kannattaa lähteä optimoimaan ja halutessa voidaan myös tutkia sama kansainvälisesti eri kielillä.

Tiedätkö mitkä ovat sinun verkkosivusi parhaat avainsanat tällä hetkellä? Jos et vielä tiedä, mutta sinua kiinnostaa tietää millä hakusanoilla kävijät tulevat verkkosivuillesi, teen ilmaisen analyysin tämän hetken tärkeimmistä avainsanoistasi. Ota yhteyttä ja kirjoita kenttään verkkosivun osoite sekä sähköpostiosoite johon haluat analyysin. Laita otsikoksi ”Tärkeimmät hakusanat”.

 

Google optimointi ja sisältöstrategia

Jos pitäisi valita yksi google optimoinnin tukipilari joka voi seistä myös yksinään, on se sisältöstrategia.

Kun tehdään Google optimointia ja hakusanat on huolellisesti valittu, pitää yrityksen tietysti tuottaa hakijalle hyvää sisältöä vastauksena Google hakuun.

Muistetaanpa että Googlen pääasiallinen kiinnostus on antaa hakijoille paras mahdollinen vastaus annettuun hakusanaan. Jotta voit pärjätä Google optimoinnissa, sinun pitää tuottaa parhaita mahdollisia vastauksia valitsemiisi hakusanoihin.

”Jotta voit pärjätä Google optimoinnissa, sinun pitää tuottaa parhaita mahdollisia vastauksia valitsemiisi hakusanoihin”

Kun yritys tuottaa hyvää ja relevanttia sisältö on pullat jo hyvin uunissa. Hyvä sisältö tarkoittaa että sillä on potentaaliselle asiakkalle lisäarvoa.

Kun sisältö on sellaista että sillä on lisäarvoa, se opettaa lukijalleen jotakin uutta.

Jokainen ostotapahtuma pitää sisällään jonkunlaisen ostoprossessin. Hyvä sisältöstrategia on sellainen joka vastaa asiakaan kysymyksiin parhaimmillaan jo hieman ennenkuin hän tietää tarvitsevansa tuotettasi.

Hyvin suunniteltu sisältö vastaa asiakkaan kysymyksiin koko ostoprosessin ajan.

Mietitäänpä hetki kylpytynnyrin ostajaa. Mitä paremmin osaat asettua potentiaalisen asiakkaan tilanteeseen, sitä paremmin osaat suunnitella hyvää ja arvokasta sisältöä. Juuri tästä syystä myynnin pitäisi aina olla mukana Google optimoinnissa. Hyvä myyjä ymmärtää asiakasta ja osaa asettua asiakkaan tilanteeseen täydellisesti.

Kylpytynnyrin ostaja ehkä hakee kylpytynnyrin ostamiseen liittyviä asioita seuraavassa järjestyksessä.

 1. Kylpytynnyri
 2. Kylpytynnyri Jyväskylä
 3. Kylpytynnyri edullisesti
 4. Kylpytynnyri lasikuitu vai puu
 5. Paras kylpytynnyri
 6. Kylpytynnyrin lämmityksen kesto
 7. Kylpytynnyrin käyttöikä
 8. Kylpytynnyrin puhdistus ja huolto

Eli Google optimoinnissa jokainen edellisistä hakusanoista pitää yksi kerrallaan rakentaa erikseen jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Kaikkiin edellisiin hakuihin parhaan sisällöntuottamien voi kestää viikon, tai sitten se voi kestää vuoden, riiippuu aivan täysin sillä hetkellä olevasta kilpailutilanteesta.

Edellinen lista on itse keksimäni esimerkki. Käytännössä hyvä sisältöstrategia ei synny ilman myynnin edustajaa tai vaihtoehtoisesti ilman asiakashaastatteluita. Vain asiakas tietää mitä hänen päässään liikkuu ennen ostotapahtumaa ja osto prosessin aikana. Ja jos emme tiedä mitä asiakkaan päässä liikkuu, emme voi tuottaa parasta mahdollista sisältöä.

Tiedätkö mikä sisältö sinun verkkosivuillasi houkuttelee eniten uusia asiakkaita? Jos et tiedä, tai et ole aivan varma, lähetä minulle verkkosivusi tiedot sekä sähköposti osoitteesi niin lähetän sinulle ilmaisen analyysin siitä mikä sisältö sinun verkkosivuillasi houkuttelee eniten uusia potentiaalisia asiakkaita. Ota yhteyttä

 

Google optimoinnin hinta

Google optimoinnin hinta määräytyy pääasiassa seuraavista seikoista:

 • Kuinka monella hakusanalla halutaan päästä Googlen etusivulle.
 • Kuinka vaikeita hakusanat on (kuinka paljon kilpailua)
 • Kuinka nopeasti halutaan päästä tuloksissa ylös.

Käytännössä, jos tehdään Google optimointia esimerkiksi kotimaassa ja Suomeksi, ja hakusanat eivät ole vaikeita, tuloksia syntyy jo 500-800eur/kk panostuksella. Tämä hintataso voi sisältää sisältöstrategian, mutta ei sisällä vielä sisällöntuotantoa.

Kansainvälisen, kokeneen tekijän Google optimoinnoin hintahaarukka voi vaihdella 1.00eur/kk ja 2.500eur/kk välillä.

Ylärajaa ei käytännössä ole, isolla verkkokaupalla saattaa olla helposti 50-100 työntekijää keskittymässä täyspäiväisesti Google optimointiin.

 

 

Miten nopeasti Google optimointi tuottaa tuloksia?

Tuloksia alkaa syntymään hyvin nopeasti siitä hetkestä kun ensimmäiset sisällöt ovaverkkosivullasi. Tulosten näkyminen riippuu hyvinkin monesta eri asiasta.

Muista kolme peruspilaria jotka on kaikki oltava kunnossa:

 • Sisältö
 • Verkkosivun tekninen toteutus
 • Hakusanat

Kun kaikki kolme pilaria ovat kunnossa, voi tuloksia näkyä muutamassa viikossa, joskus tuloksia voi joutua odottamaan 6kk, tämä riippuu taas monesta asiasta kuten:

 • Kuinka paljon sivullasi on jo orgaanisia hakusanoja?
 • Kuinka paljon Google optimoinnin ammattilainen käyttää aikaa sivujesi kanssa?
 • Kuinka ahkerasti jaat uutta sisältöä ja kenelle?
 • Jakaako ihmiset sisältöäsi eteenpäin?
 • Ovatko ihmiset sivullasi kauan vai lähtevätkö he heti pois?

Googlen algoritmissa on yli 200 muuttujaa (Googlen mukaan), ja kukaan ei 100%:sti voi tietää miten sivujen ranking toimii. Algoritmi päivittyy usein, joten sitä ei voi nyt eikä tulevaisuudesssa opiskella koulussa.

Google optimoinnoin ammattilaiset ovat ammatilaisia koska he opiskelevat omia ja muiden kokemuksia, sekä tutkivat Google analytiikkaa ja parhaita käytäntöjä päivittäin.

 

Google optimoinnin merkitys liiketoiminnan kasvulle

Kuten kaikissa markkinoinnin investoinneissa, myös Google optimoinnissa pitää laskea investoinnille ROI (Return Of Investment).

Google optimoinnin ROI:sta löytyy syvällisempi artikkeli, joka saattaa olla sinulle hyvinkin mielenkiintoinen jos yrität perustella itsellesi tai esimiehellesi ammattimaista Google optimointia.

Minun henkilökohtainen kokemus on että Google optimoinnin ROI on lähes kaikissa tapauksissa erittäin positiivinen. Parasta on se että Google optimoinnin investoinnit ovat kokoajan erittäin hallittavissa, optimoitavissa ja tarvittaessa nopeasti lopetettavissa, tai myöskin skaalattavissa ylöspäin kun tilanne sitä vaatii.

 

Yhteenveto

 

Google optimointi kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa seuraavanlaista, hyvin yksinkertaista analyyttistä prosessia:

 

 1. Teknisen toteutuksen analysointi ja testaus
 2. Avainsanatutkimus, eli mitä potentiaaliset asiakkaat etsivät kotimaassa tai kansainvälisesti?
 3. Kilpailu vs. Resurssit, eli mihin hakuihin minun yritykselläni on mahdollisuus tuottaa paras mahdollinen sisältö?
 4. Sisältöstrategia ja sisällöntuotanto.

 

Huomaa että Google optimoinnissa kyseessä on prosessi, ei projekti. Kun ensimmäinen kierros on menty, alkaa seuraava. Ja niin edelleen.

Jossain vaiheessa kilpailija menee ohitsemme, jossain vaiheessa olemme edistyneet niin että voimme hakea vaikeampia hakusanoja.

Hakukoneoptimointi on itse asiassa hyvin samanluonteista kuin perinteinen myyntityö.

Jokainen kokenut myyjä haluaa olla potentiaalisten asiakkaiden kanssa tekemisissä mahdollisimman paljon.

Kokenut myyjä tietää että aina ei tarvitse olla mitään myymässä, kunhan keskusteluyhteys säilyy kokoajan ja pysytään potentiaalisen asiakkaan mielessä positiivisella tavalla niin kun asiaskas on valmis ostamaan, hän osaa kyllä itse kysyä.

Aivan kuten perinteisessä myynnissä myös Google optimoinnissa pienen yrityksen on vaikea myydä isolle yritykselle (vaikea hakusana). On helpompaa myydä ensin toiselle pienelle tai keskisuurelle, ja seuraavaksi havitella vähän isompaa saalista – ja niin edelleen.

Google optimoinnissa on kyse vähän samanlaisesta ilmiöstä. Pienen yrityksen pienillä resursseilla on vaikea päästä Googlen etusivulle. Ensin on parempi valita helpompia niin sanottua long tail hakusanoja, jonka jälkeen voidaan käydä käsiksi isompiin, vaikeampiin hakusanoihin.

 

Jotta jotain tapahtuu, jostain pitää aloittaa.

Yksi hyvä tapa voi olla selvittää yrityksesi nykytilanne. Voit lähettää minulle verkkosivusi sekä sähköposti osoitteen johon voin lähettää ilmaisen analyysin nykytilanteesta.

En soita perään, enkä myöskään laita sinua mihinkään sähköpostituslistalle.

Lähetän vain ilmaisen Google analyysin.

 

Esimerkkejä Google optimoinnista

Oli tavoiteesi kansainvälinen myynti tai myynnin kasvattaminen Suomessa, Google optimointi tuottaa tuloksia.

En voi mainita yrityksien nimiä julkisesti mutta ota yhteyttä niin voin lähettää kuvauksen esimerkiksi seuraavista projekteista:

Case: Market Entry Espanjasta Suomeen

Yrityksen liikevaihto uudessa maassa kasvatetaan alle vuodessa 0eur – 200keur. 100%:sti kansainvälistä myyntiä. Kaikki soittamatta yhtäkään puhelua, tai lähettämättä yhtäkään sähköpostia.

Case: Market Entry Suomesta Etelä-Amerikkaan

Toinen esimerkki 250keur liikevaihtoa tekevästä yrityksestä (2016) joka tuplaa liikevaihtonsa jo kolmatta kertaa: 500k (2017), 1Meur (2018). Ei yhtäkään kylmäsoittoa, ei yhtäkään kylmää sähköpostia. Sisällöntuotantoa ja hakukoneoptimointia.

Case: B2B Suomessa

Rakennustuotteiden maahantuoja jota kukaan ei tuntenut. Kuusi vuotta 800k – 900k liikevaihto. 4kk projektin aloittamisesta tilauskanta 600k. 12kk projektin aloittamisesta pullonkaula on toimitukset, liikevaihto nousee 2018 n. 35%. Investointi kasvuun (SEO/SEM): 1.500eur/kk

 

 

Share
No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website