DigitaalinenliiketoimintaMarkkinointiMyynti

Sisällöntuotanto – yksi artikkeli voi tuottaa miljoonia euroja! (Katso esimerkki)

Yrityksen sisällöntuotanto, oikein toteutettuna, on B2B myynnin kulmakivi. Kun sisällöntuotanto tehdään oikein, verkkosivusi päätyvät tärkeiden Google hakujen kärkipaikoille. Näkyminen oikeassa paikassa on mittaamattoman arvokasta, ja se pitäisi myös olla sisällöntuotannon tavoite. 

Myyntiprosessi on siirtynyt suurelta osin yritysten verkkosivuille, ja strateginen, hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto onkin tehokkain yksittäinen keino kasvattaa yrityksen myyntiä. Yksi ainut artikkeli voi tuottaa jopa miljoonia euroa – vuodesta toiseen.

Miljoonan euron artikkeli ei synny sattumalta vaan takana on aina SEO analyysi, sisältöstrategia sekä laadukas sisällöntuotanto.

Sisällöntuotannon tulisi perustua hyvin mietittyyn sisällöntuotannon prosessiin. Seuraava kuva on hyvin yksinkertainen malli sisällöntuotannon prosessista. Pureudutaan myöhemmin asiaan hieman tarkemmin:

sisällöntuotanto

SEO analyysi ja strategia ovat avainasemassa kun haluat tehdä sisältöä joka tuottaa liikevaihtoa. Kun molemmat vaiheet tehdään huolellisesti, pystyt etukäteen jopa arvioimaan, kuinka paljon liikevaihtoa jokainen artikkeli tuottaa. Kaikki yrityksen sisällöntuotanto tulisi aina lähteä SEO analyysistä.

SEO Analyysi vastaa kysymyksiin kuten;

  • Mitä potentiaaliset asiakkaamme hakevat Googlella eri kielillä?
  • Miten kilpailijat näkyvät ja saavat potentiaaliset asiakkaat sivuillensa?
  • Kuinka paljon sisältöä ja millaista sisältöä pitää tuottaa jotta pääsemme kilpailijoidemme ohi näkyvyydessä?
  • Missä kielialueilla haetaan mitäkin ja kuinka paljon? (kohdemarkkinan, eli sisällön kielen valinta)

 

Seuraava vaihe sisällöntuotannossa, eli sisältöstrategia, on ehkä se tärkein ja haastavin vaihe! Liiketoimintaasi liittyviä Google -hakuja on vähintäänkin satoja, todennäköisesti useita tuhansia. Kuka on ostamassa, ja kenellä on budjetti? Kuinka iso budjetti? Kuinka paljon on olemassa olevaa tarjontaa? 

Sisällöntuotanto on täysin, tai vähintäänkin lähes turhaa jos perustana ei olle vankka sisältöstrategia.

Sisältöstrategia

Hakusanastrategia, digitaalisen markkinoinnin strategia, asiakassegmentointi, SEO Strategia, sisältöstrategia…? Nimellä ei ole väliä – kyse on loppuen lopuksi siitä että SEO Analyysi on tehty huolellisesti ja siitä että ymmärrämme mitä se tarkoittaa. Jokainen Google haku voi olla miljoonan euron mahdollisuus, kun löydämme oikeat hakusanat ja merkityksen.

Muutama yksinkertainen esimerkki:

  • Jos joku etsii ”aurinkopaneeli”, hän etsii aurinkopaneelia. Hakijan budjetti voi olla 2.000EUR.
  • Joku etsii: ”aurinkopaneeli järjestelmä”. Hän ei etsi enää yksittäistä paneelia, budjetti voi olla 20.000EUR
  • Joku varmasti etsii myös: ”solar power systems manufacturer”. Nyt ollaan kiinni miljoonan euron hakusanassa. (Jos haluat täyden hyödyn sisällöntuotannosta, tutkit samanlaiset hakusanat eri kielillä)

(Jos et ole ihan varma millä työkaluilla tai miten huolellinen hakusanatutkimus tehdään, et ole yksin. Me teemme hakusanatutkimuksia usein jopa isoille pörssiyrityksille – huolellinen, laadukas tutkimus ei suinkaan ole yksinkertainen asia. )

Seuraavaksi tehdään Google analyysi ja sisältöstrategia.

Google analyysi ja sisältöstrategia… Ai mikä?

Googlen indeksiä huolellisesti analysoimalla voidaan hyvin tarkasti määritellä millaista sisältöä pitää tuottaa jotta päästään Googlen kärkisijoille halutussa kohdemarkkinassa.

En sano tätä huvikseni tai juuri luetun kirjan perusteella, vaan yli  100 kansainvälisen artikkelin kokemuksella. Vain tekemällä huolellisen SEO analyysin jokaisen artikkelin kohdalla pääset haluttuun lopputulokseen!

Ei ole merkitystä mikä on tuotteesi tai kohdemarkkina – tulos on aina sama. Tämän analyysin perusteella syntyy miljoonan euron artikkeli.

Sisällöntuotanto on olennainen osa yrityksen myyntiä ja perustuu yhteistyöhön ja sisällöntuotannon prosessiin. Sisältö päätyy Google hakutuloksten kärkeen vain tekemällä huolellinen hakukoneanalyysi (SEO) ennen varsinaista sisällöntuotantoa.

Sisällöntuotannon prosessi

Hyvin suunniteltu strategia pitää tietysti myös viedä käytäntöön. Sisältö pitää siis tuottaa. Sisällöntuotannossa tärkeää on myös oikeanlainen linkitys, ulkoasu, sekä käyttäjäkokemus.

Otsikot, väliotsikot, tekstin tyyli,  artikkelin pituus, kuvat sekä muut yksityiskohdat on kuvattu valmiiksi analyysin perusteella – hakukoneoptimoidun sisällön kuvauksessa.

Parhaillaan sisällöntuottajan työ on valmiin reseptin noudattamista.  Kun sisällöntuotannon prosessi on tällä tavalla suunnitteltu, sisällöntuottajan työ on hyvin samanlaista kuin kokin. Resepti on olemassa ja raaka-aineet on olemassa, mutta lopputulos on kiinni kokista.

Kun tehdään kansainvälistä sisältöä, SEO Analyysi pitää tehdä jokaiselle uudelle kielialueelle erikseen. Googlen hakutulokset ovat usein kansallisia ja kyseisen kielialueen natiivi sisältö näytetään aina tulosten kärjessä.

Sisällöntuotannon prosessi joka todistetusti toimii on seuraavan kuvan mukainen:

sisällöntuotanto-prosessi

 

Sisällön uudelleen käyttäminen eli ”kierrätys”

Kierrätys on aina hyvä idea, myös sisällöntuotannossa. Jos yritykselläsi on esimerkiksi Linked-in sivut, Facebook -sivut, Youtube kanava, tai käytätte ehkä jotain muuta sosiaalisen median kanavaa, sisällöntuotannossa on hyvä ottaa tämä huomioon. Sisältöartikkelin otsikko houkuttelee klikkaamaan, artikkelin alussa voi olla Intro -teksti joka sopii hyvin esimerkiksi Twitter -viestiksi, ja niin edelleen.

Sisällöntuotanto vie paljon aikaa ja on siten myös kallista. Sisällöntuotannossa kyse ei oikein tehtynä ole kustannuksesta vaan investoinnista, mutta koska haluamme sijoitetulle pääomalle maksimaalisen tuoton, tuotamme sisältöä jota voidaan kierrättää.

Miksi oikeanlainen sisällöntuotanto on niin tärkeää? Koska se myy!

Kun jokainen artikkeli tuotetaan tarkasti mietityn prosessin perusteella, saadaan aikaan kasvava potentiaalisten asiakkaiden virta yrityksen verkkosivulle. Parhaillaan voimme laskea jokaisen yksittäisen artikkelin merkityksen.

Meillä on oikeita menestystarinoita asiakkaidemme kanssa, jossa olemme yhdessä tuottaneet yli miljoonan euron artikkeleita, useita sellaisia. Yksi artikkeli voi todellakin tuottaa yritykselle huomattavasti uutta liikevaihtoa.

Sisällöntuotannon myyntivaikutus tai ROI voidaan laskea seuraavasti:

  1. Kuinka monta Google hakua kaupallisella hakutermillä on kuukaudessa? Otetaan esimerkiksi hakusana ”forest machines for sale”. Kyseisellä hakusanalla ja sen varianteilla on noin 100 Google hakua/kk pelkästään Yhdysvalloissa.  Ostajalla on aika hyvällä todennäköisyydellä aikomuksena ostaa metsäkone, jonka keskimääräinen hinta käytettynäkin on n. 80.000EUR.
  2. Googlen #1 saa keskimäärin 35% kaikista klikkauksista kyseisellä hakusanalla. Toisinsanoen vuodessa Googlen #1 paikka tuo omistajalleen (12kk * 0,35 * 100) kävijää = 420 kävijää vuodessa, kaikki potentiaalisia metsäkoneen ostajia
  3. Näin kaupallisella hakusanalla, jos yrityksen liiketoiminta ja verkkosivu ja tuote ovat säädyllisessä kunnossa, noin 4% kävijöistä päätyy ottamaan yhteyttä.
  4. Käytännössä siis 0,04 * 420 yhteydenottoa vuodessa, eli 16,8. Pyöristetään alaspäin, eli 16 yhteydenottoa vuodessa.
  5. Loppu on kiinni myynnistä, asiakaspalvelusta ja yrityksen liiketoimintamallista. Jos tuote, hinnoittelu ja asiakaspalvelu toimii hyvin, ei pitäisi olla ongelma päätyä myymään 25%:lle potentiaalisista yhteydenotoista. Muistetaan että hakija jo etsi metsäkonetta ostettavaksi! Hänellä oli tarve ja budjetti valmiina.
  6. Lopputulos: 4 myytyä konetta vuodessa = 320.000EUR. Miljoonan euron myyntiin tällä artikkelilla menisi siis 3,1 vuotta.
  7. Totuus on itse asiassa vielä parempi. Kun sisältöstrategia ja toteutus on huolellisesti tehty, sama artikkeli tulee löytymään huomattavasti useammin kuin mitä analyysi antoi osoittaa. Ei ole harvinaista että yksi ainoa huolellisesti suunniteltu artikkeli löytyy Googlella jopa 150:llä eri hakusanalla.

Tällaisia miljoonan euron mahdollisuuksia löytyy oikeastaan jokaisesta B2B liiketoiminnasta, vaikka kyse olisi kuinka niche alasta.

Meillä on useita oikeita esimerkkejä, jossa olemme onnistuneet tekemään yhdessä asiakkaan kanssa tällaisen miljoonan euron tai jopa huomattavasti arvokkaamaan artikkelin.

Sisällöntuotannon onnistuminen perustuu aina huolelliseen SEO analyysiin ja sisällön kuvaukseen jo ennen artikkelin kirjoittamista.

Sisällöntuotannolla pitäisi mielestäni olla yritykselle vain yksi tavoite: Myynnin kasvattaminen!

Toisinsanoen: Jos et pysty suoraviivaisesti ja oikeaan dataan perustuen arvioimaan mikä on kyseisen artikkelin tavoite myynnissä mitattuna – voi olla parempi jättää artikkeli kirjoittamatta. Tiedän erittäin hyvin, että tämä nostaa vastalauseita ja karvoja pystyyn monessa markkinointi-ihmisessä, mutta perustan kaiken sanomani oikeiden yritysten oikeisiin menestystarinoihin. Muutamalla oikein tehdyllä artikkelilla pystyy parhaillaan rakentamaan uudelle markkina-alueelle pohjan useiden miljoojien eurojen liikevaihdolle. Se on mielestäni oikenlaista, tehokasta sisällöntuotantoa. (Kysy referenssejä josset muuten usko)

Jos et pysty dataan perustuen arvioimaan mikä on kyseisen artikkelin tavoite myynnissä mitattuna – voi olla parempi jättää artikkeli kirjoittamatta.

Sisällöntuotanto esimerkkejä

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, meillä on muutamia sisällöntuotannon esimerkkejä, joissa olemme tuottaneet yhteistyössä asiakkaiden kanssa pohjan miljoonien eurojen liikevaihdolle.

Jakaisimme mielellämme esimerkit vapaasti, mutta jokainen artikkeli on osa yhteistyökumppaniemme liiketoiminnan strategiaa, joten emme voi niitä julkisesti jakaa. Ota yhteyttä ja pyydä sisällöntuotanto referenssejä ja esimerkkejä, jaamme niitä mielellämme.

Sisällöntuotannon hinta

Sisällöntuotanto oikein tehtynä ei ole yritykselle kustannus vaan investointi. Investointi, jolla voidaan laskea ROI, kuten muillekin investoinneille.  Sisällöntuotannon hinta on silti kysymys joka meille aina ensimmäisenä esitetään. On olemassa paljon sisällöntuotanto yrityksiä, jotka tekevät sisältöä /sana hinnoittelulla.

Yksikään yritys ei voi kuitenkaan tehdä laadukasta, analyysiin perustuvaa sisältöä /sana hinnoittelulla. Ainoa oikea tapa hinnoitella sisällöntuotanto minun näkemyksen mukaan on X euroa /h hinnoittelu.

Laadukas sisällöntuotanto vaatii useita eri vaiheita, ja mitään muuta kuin laadukasta sisältöä ei ole tehokasta tuottaa. Kuten sanottu sisällöntuotanto sisältää useita eri vaiheita:

  1. Yrityksen liiketoiminnan kokonaisvaltainen ymmärtäminen (strategia)
  2. SEO Analyysi (hakukoneoptimointi)
  3. Sisältöstrategia 
  4. Hakukoneoptimoitujen sisältöjen kuvaukset
  5. Sisällöntuotanto (Hakukoneoptimoitua sisältöä)
  6. Tarkastuskierros (markkinointi, myynti, tuotehallinto)
  7. Sisällön oikeaoppinen lanseeraus ja jakaminen (hakukoneoptimointi)

Kun noudatetaan sovittua sisällöntuotannon prosessia, artikkelit päätyvät yksi kerrallaan Googlen hakutulosten kärkeen ja myynti seuraa perässä. Kuten sanottu meillä on tästä satojen artikkeleiden kokemus, tuurilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä ;).

P.S. Seuraava artikkeli tuottaa noin 320.000EUR tarjouspyyntöjä kuukausitasolla. Koko sivuston ulkoasu ei missään tapauksessa herätä luottamusta, brändiä ei käytännössä edes ole olemassa. Tarjouspyyntöjä vain silti tulee:

Pientalojen liidigenerointi – Espanja

 

 

Tags: Digitaalinen, liiketoiminta, Markkinointi, Myynti

Kiinnostuitko? Jätä soittopyyntö

    Vastaavat artikkelit
    Digitaalinen markkinointi – asiakashankinta kuntoon (esimerkkejä)
    Sisältöstrategia on myynnin digitalisointia
    Valikko
    × How can I help you?