Markkinointistrategia

Miten rakennetaan arvolupaus

Yrityksen arvolupaus on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä lupaus siitä lisäarvosta mitä asiakas yritykseltä saa. Hyvin suunniteltu arvolupaus on osa yrityksen rakettimaista kasvua.

Arvolupauksen rakentaminen etenee seuraavan kaavan mukaisesti

 1. Tunnista hyödyt joita tuotteesi tarjoaa
 2. Kuvaa mikä tekee näistä hyödyistä arvokkaita.
 3. Tunnista asiakkaasi tärkein ongelma.
 4. Yhdistä tarjoamasi lisäarvo asiakkaan ongelmaan.
 5. Erottaudu parhaaksi kyseisen lisäarvon tarjoajaksi.

Arvolupaus on yrityksen kilpailuedun ydin. Se kuvaa mahdollisimman yksinkertaisesti miksi asiakas ostaa sinulta mielummin kuin kilpailijaltasi.

Arvolupaus voi olla juuri se yksittäinen tekijä miksi asiakas päättää ostaa sinulta eikä kilpalijaltasi. Ilman hyvää arvolupausta, asiakkaalle ei ole mitään erityistä syytä ostaa tuotetta sinulta, eikä kilpailijalta.

arvolupaus

Hyvän arvolupauksen tunnusmerkit

Hyvän arvolupauksen tunnusmerkit:

 • Helppo ymmärtää
 • Kuvaa asiakkaan saaman hyödyn
 • Kertoo miksi lupaus on erilainen ja parempi
 • On luettavissa ja ymmärrettävissä viidessä sekunnissa

Erityisen vaikeaa on asiakkaan saaman hyödyn kuvaaminen. Erityisesti B2B yritykset kuvaavat toiminnallisuuksia tai käyttävät positiivisia adjektiiveja kuten ”ketterä”, ”tehokas”, ”helppokäyttöinen”, samoja sanoja mitä kaikki kilpailijatkin käyttävät. Yksikään sana ei kuvaa sitä mitä asiakas saa, tai miksi kyseinen yritys on erilainen tai parempi kuin kilpailijat.

”Käyttöönotto viikossa”, ”Pystytä itse”, ”Säästä 50%” – ovat kaikki esimerkkejä konkreettisista lupauksista joilla voit myös erottua kilpailijoista.

5 loistavaa arvolupaus esimerkkiä

Seuraavassa nerokkaasti rakennettuja arvolupauksia kansainvälisiltä yrityksiltä. Otin mukaan vain otsikot, voit Googlata jokaisen yrityksen ”value proposal” ja lukea miten kyseisiin otsikoihin on päädytty.  Kävin läpi kymmeniä palkittuja esimerkkeä joista valitsin mielestäni viisi parasta yrityksistä joiden palvelun tunnen.

Shopify – ”Shopify is everything you need to sell everywhere”

Shopify on verkkokauppa-alusta johon on integroitu kaikki tarvittava verkkosivuista maksukortteihin ja kansainväliseen markkinointiin. Kaikki mitä tarvitset kuvaa hyvin juuri Shopifyn kaiken kattavaa tarjontaa verkkokauppiaalle. Kauppiais ei todellakaan tarvitse verkkosivujen kehittäjää, eikä markkinointi yritystä. Kaikkialla kertoo yhdellä sanalla että kyseessä on kansainvälinen palvelu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas arvolupaus.

Slack – ”Be more productive at Work with less effort”

Slack pyrkii parantamaan työntekijöiden tehokkuutta parantuneen kommunikoinnin avulla. Yksinkertaisella ja tehokkaalla kommunikoinnilla parannetaan tehokkuutta. Aivan kuten arvolupaus antaa ymmärtää. Slack ei mainitse arvolupauksessa kommunikaatiota, koska se on osa strategiaa. Arvolupaus on lopputulos, ei strategia.

Apple iPhone – ”The Experience IS the product”

Kaikki jotka ovat käyttäneet iPhonea, ymmärtävät miksi heidän arvolupaus on erittäin kuvaava, kiinnostava ja yksinkertaisuudessaan nerokas. Kuka ei haluaisi hyvää kokemusta? Jos luet iPhonen mainosteksejä, huomaat helposti kuinka arvolupaus kulkee mukana kaikessa kommunikaatiossa.

Uber – ”The Smartest Way to Get Around”

Myös Uberin arvolupaus kuvaa palvelua tavalla jonka monet haluavat. Kaikki haluavat olla viisaita ja päästä paikkoihin. Uber palveluna myös lunastaa arvolupauksensa:

 • Et tarvitse omaa autoa etkä parkkipaikkoja
 • Palvelu on edullisempi kuin taksi
 • Et ole sidottu aikatauluihin
 • Maksaminen on lähes automaattista
 • Auto tietää automaattisesti missä olet
 • Näet automaattisesti missä auto on tulossa ja kauan aikaa vielä kestää.

Tärkeää on huomata, että ”Smart” todealla kuvaa Uberin tapaa tarjota palvelu, eli Uber myös lunastaa sen minkä lupaa.

Alla esimerkki kuinka Uberin arvolupaus näkyy kaikessa Uberin kommunikoinnissa.

 

arvolupaus-esimerkki-uber

 

Arvolupaus kansainvälisesti (B2B)

Arvolupaus on merkittävässä osassa kun pyritään parantamaan verkkosivujen konversio prosenttia. Potentiaaliset asiakkaat Googlailevat useita yrityksiä ennenkuin päättävät ottaa yhteyttä keneenkään. Yhteydenottovaiheessa päätös on jo usein tehty. Jos arvolupausta ei ole, tai jos se ei ole potentiaaliselle asiakkaalle mieleinen, voi hyvin olla, että hän päättää ottaa yhteyttä kilpailijaan. Arvolupaus on siis tärkeää myös digitaalisessa markkinoinnissa.

B2B liiketoiminnassa asiakassegmenttejä ja myyntiargumentteja voi olla paljon erilaisia, kuten myös arvolupauksia. B2B yrityksen arvolupaus on usein täysin erilainen eri markkinoiden välillä. Syy on yksinkertaisesti se, että asiakassegmentti vaihtuu, tai kilpailutilanne on erilainen.

Sama tuote mikä kotimaassa myydään esimerkiksi taloyhtiöille, voi toisessa maassa olla kunnan päätösvallan alaisena.

Vaikka asiakassegmentti pysyisi samana, arvolupaus voi silti muuttua. Yhdessä kohdemarkkinassa arvolupaus saattaa olla ”kierrätys kuntoon”, kun se toisessa markkinassa on ”Täytä EU määräykset kerralla”.

Telekommunikaatio alalla myin joskus samaa tuotetta Euroopassa lupauksella ”Unified Messaging”, ja Etelä-Amerikassa ”Interoperability solved”. Tuote oli 100%:sti sama, asiakassegmentti oli 100% sama – vain markkinatilanne oli erilainen.

Varmista että arvolupaus on asiakkaallesi merkittävä

Arvolupauksen varmistaminen

Arvolupauksesta on aina hyvä keskustella asiakkaan, tai potentiaalisen asiakkaan kanssa. Kansainvälisessa myynnissä arvolupaus voidaan rakentaa yhdesssä kohdemarkkinan myynnin kanssa, tai testata digimarkkinoinnin avulla.

Kasvumarkkinointi on itse asiassa tavalla tai toisella arvolupauksen testaamista. Rakennetaan myyntiargumentti jonka uskotaan toimivan, kommunikoidaan se digitaalisen markkinoinnin avulla valitulle kohderyhmälle ja analysoidaan tulokset. Kyse on itse asiassa arvolupauksen testaamisesta. Jos saatiin hyviä liidejä jotka johtavat myyntiin, arvolupaus toimii valitussa asiakassegmentissä.

Myynnin argumentoinnin ja vahvan arvolupauksen rakentaminen on minulle intohimo ja työ. Mielelläni autan sekä pieniä, että suurempia yrityksiä arvolupauksen rakentamisessa. B2C ei ole osaamisaluettani, mutta B2B ja erityisesti kansainvälinen myynti kyllä.

Ota yhteyttä niin jutellaan.

Janne Sivula – LinkedIN

 

 

Tags: Markkinointi, strategia

Kiinnostuitko? Jätä soittopyyntö

  Vastaavat artikkelit
  Hakukoneoptimointi (SEO) eri kielialueilla on iso mahdollisuus
  B2B Myynti – Strategia, toteutus ja työkalut
  Valikko
  × How can I help you?